"Kohalikel valimistel tuleks keskenduda kohaliku elu ja kommunaalmajanduse küsimustele, nagu näiteks Tallinna eelarve mõistlik kasutamine, korruptsioon linnajuhtimises, teeremont, lasteaia- ja koolikohtade kättesaadavus, ühistranspordi kvaliteet jne," ütles valimisliidu Vaba Tallinna Kodanik juht Karli Lambot.

"Kahju on vaadata, kuidas nende teemade vältimiseks püüab Keskerakond enne valimisi võimendada eesti keele vastu suunatud võitlust vene koolides. Samal ajal lubab linnapeakandidaat Mart Helme võimule saades sundida vene pensionäre endale linnavalitsuse tõlkebüroo juurest tõlketeenust ostma. See jätab vägisi mulje propagandistlikust kokkumängust, mille eesmärk on radikaliseerida erinevaid valijate gruppe," lisas Lambot.

Lambot toonitas, et Eesti pealinnas peab eesti keel olema kõigile arusaadavaks suhtlemiskeeleks ja selleks toetab valimisliit Vaba Tallinna Kodanik venekeelsetes lasteaedades eesti keele õpet ning vene koolides eestikeelse aineõppe kvaliteetsemaks muutmist.

"Meie huvides on, et nooremad põlvkonnad suhtleksid üksteisega ja käiksid sõbralikult läbi. Nii et vene inimene saab väärikalt venelane olla. Kogukondade kokkukasvamine peab olema rahumeelne ja vastastikku lugupidav protsess, mis võtab paratamatult aega. Vene pensionäride kallal jõudu näidata on rumal ja ohtlik," lisas Lambot.

Vaba Tallinna Kodaniku liikme Jevgeni Krištafovitši sõnul peaks Tallinna linn toetama Eesti-vastase propaganda asemel lõimumist.

"Savisaare linnavalitsus annab iga-aastaselt maksumaksja taskust pea pool miljonit eurot Moskva kanalile PBK propagandistlike saadete tootmiseks, kus pidevalt räägitakse sellest, kuidas Eesti riik kiusab vene koole ja õpetajaid, nõudes neilt eesti keele oskust. Kui see raha investeerida vene õpetajate keeleõppesse, poleks Tallinna koolides aasta-kahega ühtegi õpetajat, kelle keeletase ei vastaks seaduse normidele," tõi näite Krištafovitš.

Krištafovitši sõnul rahvuslike hirmude ja pingete võimendamisele üles ehitatud valimiskampaania on ohtlik kodurahule nii pealinnas kui ka kogu Eestis.

"Kodanikuühiskonna kohus on seista kindlalt vastu püüdlustele rahvuslik komponent valimisvõitlusesse sisse tuua. Me peame kaitsma meie ühiskonda nende vastutustundetute eest, kes on valmis ohverdama meie kõigi kodurahu selleks, et ise jätkuvalt võimul püsida. Kui ei oska juhtida multikultuurse keskkonnaga Euroopa riigi pealinna, mingu oma metsatalusse tagasi ja kirjutagu seal uusi bestsellereid," lisas Krištafovitš.