Märtsis korraldas VIK liikmete seas küsitluse, selgitas MTÜ juhatuse liige Andres Ammas. Küsitluses osales 2/3 tollastest liikmetest ehk 110 inimest.

Üle 90 protsendi vastanuist leidis, et Eesti vajab uut erakonda ja et see erakond peab esindama konservatiivset ja isamaalist maailmavaadet. Märkimisväärset poolehoidu leidsid Ammase sõnul ka kristlik-demokraatlik ja roheline ideoloogia.

Enamik vastanuist arvas, et VIK peaks olema uue erakonna algataja ja toetaja. Seisukohta, et VIK tervikuna peaks muutuma uueks erakonnaks, toetas ligi veerand vastanuist.

Uue erakonna loomisel on valmis osalema ja selle liikmeks astuma kaks kolmandikku vastanuist.

80 protsenti vastanuist toetas Vaba Isamaalise Kodaniku osalemist valimisliiduna 2013. aasta kohalike omavalitsuste valimisel. Samuti leiti, et VIKi liikmeil peaks olema igas omavalitsuses õigus tegutseda vastavalt poliitilisele olukorrale.

26. mail toimub MTÜ üldkoosolek, mille päevakorras on ka osalemine kohalike omavalitsuste valimistel.

Ammas selgitas, et Vaba Isamaaline Kodanik jätkab mõttekojana ja MTÜna kindlasti ka pärast seda, kui näiteks VIKi liikmete initsiatiivil on aasta või kahe pärast sündinud uus erakond.

"Mõttekoda saab siis olema baas, mis annab erakonnale ideid ja suuniseid. Kui seadus ei nõuaks riigikogu valimistel osalemiseks erakonna moodustamist, siis osaleks VIK heameelega edaspidigi kõigil valimistel valimisliiduna. Erakonna moodustamine pole eesmärk omaette, vaid pragustest Eesti seadustest lähtuv paratamatus, kui tahta oma ideid riiklikul tasemel teostada," nentis Ammas.