"Sellest umbes poole moodustavad tõenäoliselt liikmemaksud, mis töötavale inimesele on 3 eurot kuus, tudengile, pensionärile, töötule 1 euro kuus. Riigieelarvest nuumatud erakondadele vastupidiselt tasuvad MTÜ liikmed oma osaluse eest kohusetundlikult, sest nad tunnevad, et see on nende oma organisatsioon ja et MTÜ hea käekäik sõltub otseselt igaühe panusest," kirjeldas Ammas, kuidas rahastatakse nn erakondade sekka vaikselt liikuvat VIKi. "VIK-il on olnud paar suuremat ja mõned väiksemad toetajad, kes on pidanud vajalikuks, et Eestis tegutseks ausat poliitilist kultuuri taotlev mõttekoda. Ma ei pea õigeks nende nimesid avaldada enne, kui pole nendega sellest kõnelnud."

Ammas ei oska täpselt vastata, et kui palju raha vajab uus erakond. "See on iga ajakirjaniku ja huvilise enese arvutada, ma ei näe praegu isegi vajadust selle üle spekuleerida," märkis ta.

"Küllap sõltub see sellest, kui palju tehakse vabatahtlikku tööd ja kui palju palgatakse managere; milliseid bürooruume või milliseid sidevahendeid tarvitatakse. On päris selge, et uuel tulijal pole mõtet võistelda parlamendierakondadega samas kaalukategoorias, vaid tuleb olla orginaalne ja loov. Erakondade ülemäärasest riiklikust rahastamisest on alguse saanud paljud praeguse poliitilise kultuuri kitsaskohad ja küllap mõistab seda ka tark valija. Erakondadele riigilt makstav raha haiseb."

VIKi loojad on ise oletanud, et erakond võib vabakonna kõrvale tekkida heal juhul paari aasta pärast.