Kübarsepp ütles arendusseminari sissejuhatavas sõnavõtus, et ühenduse ees on suur väljakutse. "Tegeleme üheaegselt organisatsiooni ülesehitusega ning valmistume esimesteks kohalike omavalitsuste valimisteks. Ees on vastutusrikas aeg. Oleme valmis endast andma parima."

Arendusseminaril loodi alus Vaba Isamaalise Kodaniku tegevuskavale kuni kohalike omavalitsuste valimiseni. Ühendus võttis kursi esimeste maakonnaühenduste loomisele Tallinnas, Tartus, Lääne-Virumaal ja Järvamaal.

Poliitilise kultuuri toimkonna juht Arlet Palmiste ütles, et ühenduse väljakutse on olla teenäitaja uue poliitilise kultuuri kujundajana. "Kodanikuühiskonna väärtused peavad olema aluseks nii organisatsiooni ülesehitamisel kui ka kohalike omavalitsuste valimisteks valmistumisel."

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik toetab kodanike valimisliitude teket, teeb koostööd nii oma liikmete initsiatiivil tekkivate kui ka kõigi teiste kodanikualgatusel tekkivate liitudega, kes jagavad ühenduse põhiväärtusi, nagu avatus, ausus, läbipaistvus, vabadus ja vastutus.