Eestisse saabumisel rakendub 10-päevane liikumisvabaduse piirang neile, kes tulevad Euroopa Liidu, Euroopa majanduspiirkonna ja Schengeni ala riigist, mille nakatumisnäitaja on üle 150 inimese 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul.

Järgmisel nädalal rakendub liikumisvabaduse piirang järgmistest riikidest saabujatele: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaaria, Hispaania, Holland, Iirimaa, Itaalia, Kreeka, Küpros, Leedu, Luksemburg, Läti, Malta, Monaco, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, San Marino, Slovakkia, Sloveenia, Šveits, Tšehhi ja Ungari. Vatikani näitaja on küll 0, kuid sealt Itaalia kaudu Eestisse reisides kehtib samuti 10-päevane liikumisvabaduse piirang.

Leedust ja Lätist saabudes ei kehti liikumisvabaduse piirang neile, kel puuduvad haigustunnused ja kes on järjest viimase 10 päeva jooksul viibinud Eesti, Läti või Leedu territooriumil. Seejuures on oluline, et Lätist või Leedust tulles on antud maksimaalselt 72 tundi enne Eestisse saabumist negatiivne koroonatest. Võimaluse pääseda liikumispiirangust annab ka viivitamatult Eestisse saabumise järel tehtud test, mille tulemus on negatiivne.

Kuni negatiivse testitulemuse teadasaamiseni peab püsima eneseisolatsioonis.

Kui inimese Eestisse tulemise eesmärk on töötamine, õppimine, tervishoiuteenuse saamine, perekondlikud sündmused või transiit, ei ole kohustust teha koroonatesti.

Saabumine väljastpoolt Euroopa Liitu, Euroopa majanduspiirkonda või Schengeni ala

Ühendkuningriigist Eestisse saabujatele kehtib kohustus teha kuni 72 tundi enne Eestisse saabumist koroonatest, mille tulemus on negatiivne. Testi ei pea tegema alla 12-aastastele lapsed.

Samuti peavad Ühendkuningriigist saabujad jääma 10-päevasesse eneseisolatsiooni. Reegel kehtib ka siis, kui Ühendkuningriik on olnud Eestisse saabumisel transiitriigiks. Eneseisolatsiooni perioodi on võimalik lühendada, kui lisaks esimese testi negatiivsele tulemusele on ka seitsmendal päeval pärast saabumist tehtud kordustesti tulemus negatiivne.

Eestisse on võimalik reisida Austraaliast, Lõuna-Koreast, Rwandast, Singapurist, Taist ja Uus-Meremaalt. 10-päevane eneseisolatsiooni kohustus kehtib riikide puhul, mille nakatumisnäitaja on üle 16 inimese 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul. Järgmisel nädalal ühestki neist riikidest saabudes eneseisolatsiooni kohustust ei ole.

Nende riikide kodanikele, kes saabuvad Eestisse töötamise või õppimise eesmärgil riigist, mis ei ole eespool välja toodud Euroopaväliste riikide nimekirjas, ja viisaga Eestisse tööle tuleva tippspetsialisti ja iduettevõttesse või IKT valdkonda tööle tuleva välismaalase pereliikmeile rakendub 10-päevane eneseisolatsiooni kohustus ning neil tuleb viivitamata Eestisse saabumise järel teha koroonaviiruse test ning kordustest mitte varem kui kuuendal päeval pärast esimese testi tegemist. Testimine ennetähtaegselt eneseisolatsioonist ei vabasta.

Eneseisolatsiooni aja lühendamine

Inimesed, kes ei soovi olla 10 päeva pärast Eestisse saabumist eneseisolatsioonis, võivad teha koroonaviiruse PCR testi juba välisriigis, kuni 72 tundi enne Eestisse saabumist. Eestis olles on siis võimalik mitte enne kui kuuendal päeval pärast välismaal tehtud esimest testi teha teine test. Inimene vabaneb 10-päevasest isolatsioonikohustusest pärast kuut päeva, kui mõlema testi tulemused on negatiivsed;

Inimesed, kes ei ole teinud testi kuni 72 tundi enne Eestisse saabumist, võivad teha Eestis esimese testi kohe pärast riiki saabumist ning teise testi mitte varem kui kuus päeva pärast esimese testi tegemist. 10-päevase isolatsiooni võib lõpetada ennetähtaegselt juhul, kui mõlema testi tulemus on negatiivne.

10-päevast eneseisolatsiooni ja koroonatestimise nõuded ei kehti inimestele, sealhulgas neile, kes saabuvad Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigist või kolmandast riigist, kes on läbi põdenud COVID-19 haiguse ja arsti poolt terveks tunnistamisest ei ole möödunud rohkem kui kuus kuud, või on läbinud COVID-19 haiguse vastase vaktsineerimise ja selle lõpetamise päevast ei ole möödunud rohkem kui kuus kuud.

Info vajalike tõendite kohta leiab siit.

Info testi tõendi nõuete kohta on siin. Teisele testile registreerimiseks saavad piirületajad pöörduda avaliku testimise kõnekeskusesse (678 0000).

Testimise üksikasjadega saab tutvuda siin.