Kokkuvõtvalt saab öelda, et Mikseri hinnangul tuleb praegust koalitsiooni hoida ja sõlmitud lepingut ellu viia, Ossinovski aga peab oluliseks koalitsioonilepingu ülevaatamist. Tema sõnul tuleks leppesse saada rohkem sotsiaaldemokraatlikke ideid, Mikser märgib, et praeguses koalitsioonilepingus on nii palju sotside lubadusi, et Reformierakonna liikmed on seepärast suisa pahandanud.

Jevgeni Ossinovski Sven Mikser
Kesine valimistulemus ja väheambitsioonikas koalitsioonilepe näitavad, et erakond vajab praeguses etapis uut ja julget plaani, kuidas minna edasi. On aeg lõpetada solvumine ootustele alla jäänud valimistulemuse pärast ja hakata realiseerima võimalust riiki sotsiaaldemokraatlikumalt edasi viia.
Meie tugevus põhineb sisulisel dialoogil erakonna piirkondlike organisatsioonide ja juhtpoliitikute vahel, toimival sisedemokraatial ning erinevate seisukohtade austamisel. Ossinovski tõi välja oma viis sammu erakonna tugevdamiseks: näiteks luua omavalitsuskogu, tugevdada sidet erakonna liikmete ja esimehe vahel, arutada olulisemad otsused üheskoos põhjalikumalt läbi ja tugevdada sõsarorganisatsioonide rolli. Kui läksime pärast aastatepikkust opositsioonipõlve ja innukat organisatsiooniehitamist valitsusse riigivõimu teostama, siis keskendusime sedavõrd täielikult uuele rollile, et suhtlus omadega jäi vajalikust hõredamaks. Tänaseks oleme valitsuserakonna rolli sedavõrd hästi sisse elanud, et suudame taas üheaegselt tegelda nii sisedemokraatia ja organisatsioonilise töö kui ka valitsusvastutuse kandmisega.
Mõistagi peab erakond oma ideede teostamiseks kuuluma valitsusse. Samas ei saa seda teha olulistest põhimõtetest loobumise hinnaga. Koalitsiooniläbirääkimiste tulemusena sündinud leping on sotsiaaldemokraatide jaoks oluliselt parem, kui meie valimistulemuse põhjal võinuks eeldada. Mõned reformierakondlased on andnud koalitsioonileppe pihta tuld seetõttu, et see sisaldab nii palju sotsiaaldemokraatide valimislubadusi.
Lähinädalatel saavad kõik koalitsioonierakonnad endale värske mandaadiga juhatused, kusjuures kahes erakonnas on mitu kandidaati ka erakonna esimehe kohale. Pärast seda on mõistlik hinnata sõlmitud koalitsioonilepet värske pilguga ning leppida kokku uutes koostööalustes. Me peame koalitsioonileppe, sealhulgas olulised sotsiaaldemokraatlikud algatused ja reformid, ellu viima. Peame äsjaloodud koalitsiooni hoidma, kuni suudame selle valitsuse kaudu täita koalitsioonileppesse kirja pandud sotsiaaldemokraatide jaoks tähtsaid eesmärke.
Sotsiaaldemokraadid peaksid seisma selliste põhimõtete eest: süsteemne maksureform, demokraatiapaketi ning Rahvakogu ettepanekute realiseerimine, sh arutu rahapõletamise piiramine kampaaniates ning kinniste parteinimekirjade kaotamine, prioritiseerida investeeringuid haridusse. Naiivne on lootus koalitsioonileppes üksnes erakonna esimehe vahetuse tõttu olulisi muudatusi teha. Uutelt juhtidelt eeldatakse varem sõlmitud kokkulepete austamist.