“Rajoon on rajatud liiga madalale alale ja niipea kui tulevad vihmad või sulab lumi, on tänav teatud kohtades sügava veekihi all,” ütleb Eesti Päevalehele Martina Proosa, kellel on Suurekivi teel maja, kirjutab “Tervele krundile ei saa siis astuda, sest kõik on vee all.”

Proosa sõnul algasid probleemid kohe pärast krundi ostmist, kui asuti sinna maja ehitama. “Niipea kui kopp maasse löödi, täitus vundamendiauk veega ja pidi kaua ootama, enne kui ehitama sai hakata.”

Suurekivi teel asuvaid krunte arendava Suurekivi Kinnisvara juhi Urmas Tangsoo sõnul peaks liigvee pärast muretsema pigem vald. “Eks siin me oleme erinevatel seisukohtadel. Me oleme piirkonna kõige madalamas osas ja me ka rajasime drenaaÏi,” väitis Tangsoo. “Kahjuks pumpame meie kõik kraavidesse, kust vesi edasi ei lähe, vaid tuleb ringiga tagasi.”

Arendaja, valla ja majaomanike läinud nädalal toimunud kokkusaamisel vabandas Tangsoo seniste nõuete täitmata jätmist Suurekivi Kinnisvara OÜ ebapiisavate vahenditega. Sademevee lahenduse hinnaks pakkus Tangsoo suurusjärku 250 000 krooni, kuid seda soovis ta koguda kohalikelt elanikelt — ligikaudu 30 000 majapidamiselt.

Tangsoo näeb probleemide taga ka teiste kinnisvaraarendajate pahatahtlikku tegevust, sest kraave on kinni aetud ja seetõttu voolab ka teiste vesi kõige madalamale ehk Suurekivile kokku.

Rae vallavanem Raivo Uukkivi peab Tangsoo viimast väidet täielikuks valeks. “See on jumala vale jutt. Madal on küll, kuid ta ju teadis seda siis, kui selle arendusega tegelema hakkas, teadis siis, kui detailplaneeringut koostas, teadis siis, kui detailplaneeringu kehtestamise eelse lepingu sõlmimisel võttis kohustuse sademevete küsimuse lahendamiseks ja sealjuures ka transiitvete ärajuhtimiseks,” ütles Uukkivi.

“Ka kruntide müümisel oli arendajale see teada ja kui ta sellest ostjaid ei informeerinud, siis on see kvalifitseeritav kliendi petmisena.”

Ala detailplaneeringus on kirjas, et Suurekivi tänav peab olema seitsme meetri laiune, kuid praegu on tänav kõigest 3,5 meetrit lai. Samuti on täielikult välja ehitamata nõutud tänavavalgustus.

“Leppisime arendajaga kokku, et augusti keskpaigas teevad nad üldkoosoleku ja arutavad meie nõudmiste täitmist. Kui nad sellega ei nõustu, siis pöördume kohtusse,” ähvardas Uukkivi. Vald nõuab arendajalt septembri alguseks sademevete, teede ja tänavavalgustuse korda tegemiseks pakkumiste leidmist. Tangsoo väitel on nad kuulutanud konkursi probleemile lahenduse leidmiseks, kuid seni pole huvilisi leidunud.