Res Publica pealinnaorganisatsiooni juht Sven Sester ütles BNS-ile, et esmaspäevasel suhteliselt lühikesel kohtumisel täpsustati koalitsioonileppe kavandit ja eelarvega seonduvat.

Ta ei soovinud avalikustada, millises mahus eelarvet võimalik uus võimuliit kavandab. “Oleme oma prioriteedid välja öelnud, ja kuigi tahaksime väga palju ära teha, pole eelarve kummist,” ütles Sester BNS-ile. “Kõik osapooled teevad praegu kodutööd ja võib-olla saab teisipäeval midagi täpsemalt öelda.”

Tallinna tänavune eelarve on 4,7 miljardit krooni.

Ka pealinna rahvaliitlaste juht Mario Sootna hoidus kindlate numbrite avalikustamisest, öeldes vaid, et esmaspäeval arutati eelnevatel päevadel kõne all olnud eelarvepunkte.

Sester avaldas arvamust, et teisipäeval võivad kolm erakonda jõuda ka kohtade jaotuseni linna võimuorganeis. “Tegelikult oleks õigem öelda, et arutusaineks on, mis erakond mingi valdkonna eest vastutama hakkab, konkreetsed nimed seal taga on veel omaette teema,” ütles ta.

Res Publica Tallinna organisatsiooni juht kordas, et iga erakonna eesmärk on võtta kõrgeim võim ja Tallinna kontekstis tähendab see linnapea kohta. “Oleme seda ka varem välja öelnud,” lisas. Varem on räägitud Tõnis Paltsi naasmisest linnapea ametisse pärast paariaastast vaheaega.

Venekeelse “Aktuaalse kaamera” andmeil soovib Reformierakond endale nelja abilinnapea kohta jättes Rahvaliidule vaid ühe linnaosavanema koha. Teleuudiste teatel jääks Res Publicale kaks abilinnapea kohta, ühe nimena mainiti volikogu Res Publica fraktsiooni juhi Kaupo Reede nime.

Linnaosadevanemaist pakkus “Aktuaalne Kaamera” Reformierakonnale senisele Haaberstile, Nõmmele, Piritale ja kesklinnale lisaks ka Mustamäed, Res Publicale Põhja-Tallinnat ja Lasnamäed ning Rahvaliidule Kristiinet.

Sester avaldas veendumust, et neljapäevale kavandatud umbusaldushääletus Tallinna praeguse linnapea Edgar Savisaare vastu õnnestub. “Ükski võimalikest koalitsioonikaaslastest pole selles kahelnud,” ütles ta. “Res Publica kindlust näitavad allkirjad umbusalduse algatamise dokumendil. Ja ka teised erakonnad pole andnud signaali selle kohta, et neil võiks keegi meelt muuta.”

Volikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Toivo Ninnas lükkas ümber esmaspäeval liikunud kuuldused, nagu ei pruugiks ta Edgar Savisaare umbusaldamist toetada.

“Kahtlemata hääletan ma nii, nagu erakond otsustab,” ütles Ninnas BNS-ile.

Sootna ütles, et Rahvaliit ei hääleta kellegi vastu, vaid uue koalitsiooni poolt. “Kui koalitsioonilepe saab teoks, siis hääletame uue liidu poolt,” ütles ta.

Pealinna rahvaliitlaste juht ei välistanud võimalust, et uue koalitsiooniga võib liituda veel mõni linnavolinik. “Ses suunas on tehtud tööd ja tehtud ettepanekuid,” ütles ta ja lisas, et tegutsevad nii Rahvaliit kui ka teised uue võimaliku koalitsiooni partnerid.

Samale viitas “Aktuaalses kaameras” ka Sootna asetäitja Vladimir Maslov, öeldes, et selline võimalus on alati olemas. “Inimesed räägivad meiega ja meie räägime nendega,” ütles ta. Siiski võib see Maslovi sõnul juhtuda hiljem, sest mitte kõik ei soovi oma näo kaotamise kartuses liituda praegu.