Kõige kurnavamaks kujuneb kiire pensionitõusu veksel, kirjutab Eesti Päevaleht. Suvine pensionitõus nõuab kuni 375 miljonit krooni, millele on ka kate olemas. Erakorralist katteallikat ehk rohkem kui miljardit krooni vajab aga pensionikassa järgmisel aastal.

Peaministrikandidaat ja Reformierakonna esimees Andrus Ansip ei välista, et pensioniraha kokkusaamiseks tuleb laenu võtta või kasutada praegu viie miljardi kroonini küündiva riigi stabiliseerimisreservi summasid. Ka loodab ta riigi tulude ja eriti sotsiaalmaksu ülelaekumisele. “Oleme kokku leppinud, et jätkame tasakaalus eelarvepoliitikat,” kinnitas ta.

Läbirääkimislaua taga on juttu olnud ka riigi varade, sealhulgas Telekomi osaluse müügist ja riigi võlakirjade emiteerimisest.

Rahvaliitlane Mart Opmann ei toetanud ettepanekut panna pensionide nimel võlakirjad mängu, ent pole ka idee põhimõtteline vastane: “Hansapanga aktsionärid on saanud suure tüki raha ja otsivad meeleheitlikult investeerimisvõimalust.”

Koalitsioonipartnereid löönud sisuliselt käed mitmes punktis, mille kogukulu küünib sadade miljonite kroonideni. Endiselt teeb muret 2006. aasta haigekassa eelarve, mis on 600 miljoni krooniga miinuses.