Komisjon kirjeldab, et kui praegune nakkuspuhang on saadud kontrolli alla, peaksime valmistuma neljaks modelleeritud stsenaariumiks.

Esimene on, et praegune puhang raugeb ja uus puhang õnnestub ära hoida, sest välja on töötatud
varajase märkamise süsteem ning nakatunutele ja nendega kokku puutunutele määratakse
isolatsioon.

Teine võimalus on, et sügisel tuleb uus haiguspuhang, mis on praegusest mõnevõrra väiksem. „Kriisi õppetundide põhjal valmistume suvel uueks võimalikuks puhanguks ja suudame sellele operatiivselt ja tõhusalt reageerida,” kirjeldab komisjon.

Kolmas stsenaarium näeb ette, sügisel tuleb uus puhang, mis on ulatuselt võrreldav praegusega. „Võttes arvesse praeguse eriolukorra kogemust peame olema valmis rakendama samasuguseid või
karmimaid piiranguid,” seisab dokumendis.

Neljas ja kõige karmim variant on, et nakkuspuhangud jäävad korduma iga mõne kuu tagant, olles küll praegusest märkimisväärselt väiksemad. „Kuni vaktsiini väljatöötamiseni või ravi leidmiseni peab ühiskond olema valmis kiirelt rakendama ettevaatusabinõusid (nii omaalgatuslikult kui ka riigi kehtestatuna),” selgitab komisjon võimalust.

Samas ei saa komisjoni sõnul välistada, et praegune puhang kestab vaatamata jõupingutustele prognoositust kauem. Sestap on strateegia tegevused planeeritud kolmes etapis: praegu oleme komisjoni hinnangul teises etapis ehk nakkuspuhang on stabiliseerunud. Kolmas etapp näeb ette, et oleme valmis järgmiseks puhanguks.

Järgmiseks puhanguks valmistudes tuleb luua isikukaitsevahendite ja muude tarvikute reserv, varajase märkamise süsteem ning kehtestada kontaktipõhised piirangud. Samuti tuleb teha teadusuuringuid, uuendada kriisiplaane, koolitada tervishoiusüsteemi ja leida raha lisameetmete rakendamiseks, on strateegias loetletud.