Tegu on kahe uue õppeasutusega, kusjuures gümnaasium on viimaste aastate jooksul esimene üksnes gümnaasiumiklassidega kool ehk niinimetatud puhas gümnaasium, mis pälvib koolitusloa, teatas haridusministeerium.

Otsuse lõpetada Türi gümnaasiumi ja Türi majandusgümnaasiumi tegevus ning asutada olemasolevate koolide baasil põhikool ja gümnaasium tegi Türi vallavolikogu juba mullu aprillis. Sellele eelnes pikk ja põhjalik analüüs, mille juures oli abiks ka Tartu ülikool.

Arvestades demograafilist situatsiooni, mille tulemusena õpilaste arv aasta-aastalt väheneb ning Türi gümnaasiume ei ole võimalik enam valla- ja riigieelarvest endisel viisil rahastada, leidis vallavolikogu, et ümberkorraldused koolivõrgus vajalikud ja vältimatud.

Uuest õppeaastast alustav Türi ühisgümnaasium hakkab tööle praeguse Türi majandusgümnaasiumi hoones, põhikool aga praeguse Türi gümnaasiumi hoones.

Türi vald oli üks neist omavalitsustest, mis pöördus haridusministeeriumi poole nõu saamiseks, kuidas korraldada oma koolivõrku. Konsultatsioonide käigus leidsid pooled, et Türil oleks kõige mõistlikum lahutada põhikool ja gümnaasium, mis oleksid mõlemad munitsipaalkoolid.

Täna töötab Eestis üks kohalikule omavalitsustele kuuluv puhas gümnaasium, see on Hugo Treffneri gümnaasium Tartus. Otsuse asutada ainult gümnaasiumiklassidega munitsipaalõppeasutus on langetanud ka Sillamäe linnavolikogu. Koolivõrgu ümberkorraldamisel lähevad riigigümnaasiumi asutamise teed Viljandi ja Haapsalu linn, mõlemad linnad ministeeriumiga allkirjastanud vastavad kokkulepped.