Fond tagaks lapsele määratud elatismaksete õigeaegse laekumise, kui üks vanematest ei täida ülalpidamiskohustust.

„Elatisraha määramiseks on üksi last kasvataval vanemal võimalik kohtusse pöörduda, kuid vaidlused võivad kujuneda suhteliselt pikaks. Samuti ei ole kohtulahendi jõustumisega alati tagatud elatisraha saamine. Lapsel on aga õigus saada igakuist elatisraha, elatise nõue ei ole vanemate omavaheline asi,“ ütles sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof riigikogu pressiteates.

„Eestis kasvab iga neljas laps üksikvanema leibkonnas ning paljudel juhtudel lahus elav vanem ei maksa lapsele elatist. Riikliku elatisabifondi kaudu saaksid lapsed elatistoetust ja riiklik asutus nõuaks selle sisse elatise maksmise kohustust omavalt vanemalt,“ ütles sotsiaalkomisjoni aseesimees ja eelnõu algataja esindaja Margus Tsahkna.

Elatisabi fondi loomisega võtaks riik sisuliselt enda peale elatisraha maksmise kohustuse, kui riik ei suuda sundida lapse teist vanemat elatisraha maksma. Teine lapsevanem aga ei pääseks maksmise kohustuseks, sest edaspidi oleks ta võlgu juba riigile.

Reformierakond on kogu aeg olnud selle mõtte vastu, sest esiteks maksaks taoline asi palju raha ja teiseks leiavad reformierakondlased, et kui üks eraisik on teisele raha võlgu, siis ei peaks riik ühel lapsevanemal teise ees olevat võlga enda peale võtma.

Reformierakonna vastuseis on kogu aeg takistanud taolise fondi loomist. Järgmise nädala teisipäeval toimub aga riigikogu suures saalis hääletus, kus tuleb hääletada, kas riigikogu teeb valitsusele ettepaneku elatisabi fondi loomiseks või mitte.

Kui riigikogu hääletab teisipäeval otsuse poolt, peaks valitsus hakkama ette valmistama konkreetset eelnõu, milline elatisabi fond olema peaks. Fondi käivitumisajaks oleks järgmise aasta 1. jaanuar.

Kolmest komisjonis olnud reformierakondlasest kaks hääletasid eelnõu vastu. Poolt oli reformierakondlane Aare Heinvee, kes lõi hiljuti laineid oma erakonna suhtes väga kriitilise intervjuuga.

IRLi, Keskerakonna ja SDE häältest piisab, et eelnõu ka riigikogu suures saalis vastu võtta. Reformierakonna ja SDE koalitsioonileppes elatisabi fondi aga pole, mistõttu sotside häältega selle läbiminek võib rikkuda suhteid koalitsioonierakondade vahel. Samal ajal on sotsid pikalt võidelnud elatisabi fondi loomise eest ja see fond on ka nende valimisprogrammis sees.

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof ei soovinud seetõttu ennustada, kuidas sotsid suures saalis hääletavad. "Riigikogu suures saalis toimub arutelu tuleval teisipäeval. Usun, et see saab olema tõsine ja sisuline - on ju tegemist terava probleemiga. Kuidas keegi lõpphääletusel käitub, seda ma ennustada ei oska," kommenteeris Pikhof.