Õiguskantsler Allar Jõksi hinnangul on parlamendi kava päästa riigikogulased arestikambrist vastuolus põhiseaduses sisalduva võrdse kohtlemise printsiibiga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde ei nõustu Jõksi kriitikaga, sest tahes-tahtmata pole kõik, näiteks president ja õiguskantsler, tavainimestega võrdsed.

Kui tulevikus peaks siiski mõni riigikogu liige end avalikus kohas purju jooma, siis Linde sõnul on politseil õigus rahvasaadik näiteks koju või hotelli viia.

Kuigi politsei ei saa uue seaduse kohaselt riigikogu liiget kainestusmajja viia, jääb politseile õigus toimunu fikseerida ja algatada väärteomenetlus.

Kõmulisemaid riigikogulaste avaliku purjutamise juhtumi leidis aset mõni aasta tagasi, mil reformierakondlased Toomas Tein ja Peep Aru Tallinnas Cafe VS baaris 228-kroonise viskiarve eest maksmast keeldusid, neid ohjeldada püüdnud politseinikke „värdjateks” sõimasid ning valjuhäälselt Antropovit nõudsid.

Politsei toimetas duo siiski kainenema, järgmisel päeval kainerist väljudes pakkusid väsinud ja räistud väljanägemisega mehed tele- ja fotokaameratele pikantset vaatepilti.

Aru ja Tein nõustusid tasuma riigi tuludesse 30 000 krooni, mistõttu nende kriminaalmenetlus lõpetati. Baariseiklus maksis mõlemale mehele riigikogu koha.

Kainestusmajja on sattunud ka Reformierakonna poliitik Igor Gräzin. Meenutada tasub ka Vello Saatpalu, Viktor Niitsoo, Kalev Kallo või Vootele Hanseni juhtumeid.