Maanteeameti selgituses on lisatud, et kuna telefoni käeshoidmine segab oluliselt juhtimist, siis on selline tegevus uuest aastast keelatud kõikjal, sealhulgas asulavälisel teel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Maanteeameti nõuniku Villu Vane sõnul on see seadusesäte eelkõige selleks, et inimesed ei tegeleks autoroolis SMS-ide lugemise ja saatmisega.

“Sõnumite saatmine on kordades ohtlikum kui telefoniga rääkimine, sest lisaks ühe käega juhtimisele on juhi pilk suunatud liikluselt telefonile,” selgitas politsei- ja piirivalveameti juhtiv korrakaitseametnik Riho Tänak. Tema sõnul on Eestis olnud avariisid, sealhulgas traagiliselt lõppenud õnnetusi, kus asjaosaliste või tunnistajate ütluste järgi tegeles autojuht vahetult enne kokkupõrget SMS-i saatmisega.

Telefoni käeshoidmise keeld lihtsustab ka politsei menetlustegevust, kuna seni vaidlesid mitmed rikkujad ametnikega, et tegelikult nad ei rääkinud autoroolis telefoniga, vaid lihtsalt hoidsid seda.

Maksimumkaristus sellise rikkumise eest on uuest aastast 200 eurot ning kui sellisel viisil on tekitatud liiklusohtlik olukord, siis 400 eurot või juhtimisõiguse äravõtmine kuni kuueks kuuks.