Esimene osa vastustest ilmus neljapäeval ja kolmanda osa avaldame laupäeval. Allpool leiate juhtimisõigust ja sõidudokumente puudutavad vastused.

*Olen kuulnud kahesuguseid tõlgendusi sõidudokumentide (juhiluba, tehniline pass, kindlustuspoliis) kohta. Paistab, et juhiluba ja poliisi kaasas kandma ei pea, kuid kuidas on ikkagi lood auto tehnilise passiga?

Ka Eestis registreeritud mootorsõiduki registreerimistunnituse kaasaskandmine pole vajalik.

*Kui mul on kehtivad Norra kuningriigis välja antud juhiload EL-i blanketil, siis kas uuest aastast piisab juhtimisõiguse tõendamiseks sellest, kui kannan kaasas juhiluba ja perearsti poolt väljastatud tervisetõendit?

Tervisetõendi kaasaskandmine pole vajalik.

*Kui on välismaa load ca 10 aastat tagasi antud EL-i riigist (Taanist) kas nendega võib Eestis sõita, kui elukoht on praegu Eestis? Nende kehtivusaeg on pikk.

Võib. Uue LS jõustumisel tuleb need 24 kuu jooksul ringi vahetada.

*Juhul kui mul on esmased load, kuid augusti lõpust on kehtiv rikkumine, siis kas ma jaanuaris ei saagi esmaseid lube välja vahetada? Kokkuvõtlikult, kas neid rikkumisi võetakse ka arvesse, mis on enne 2011. aastat?

Saab ikka. Arvesse lähevad uue LS kehtivuse ajal jõustunud karistusotsused.

*Kui ma lõpetasin autokooli novembris 2010 ja ARK-i eksamiteni sel aastal ei jõua , siis kas pean uuel aastal uuesti autokooli minema, kuna õppisin vana seaduse järgi?

Ei pea uuesti autokooli minema.

*Kas 2008. aastal tehtud tervisetõend ( taksojuhi töö saamiseks ) on kehtiv ka 2010. aastal või pean tegema uue tervisetõendi? Palju uue tervisetõendi tegemine maksma läheb?

Kehtib.

*Miks ei võiks iga kord, kui lähed lube vahetama (10 aastat) sooritada kerge teooriaeksami? Oleme ju kõik näinud neid tarku noori mingis seltskonnas, kes on just käinud eksamil ja siis nad on kõige targemad seletama, kuidas asjad on. Aga siis oleks ju kogu aeg selgus majas, samas mõnigi inimene on saanud oma load veel Nõukogude ajal ja liiklus või siis märgidki on ju oluliselt muutunud.

Kümneks aastaks väljastatud juhiloa vahetamisel ei näe seadus ette liiklusteooriaeksami sooritamise nõuet. Kui aga kümneks aastaks väljastatud juhiluba ei ole vahetatud ära viie aasta jooksul alates selle kehtivuse lõppemisest, siis tuleb isikul sooritada oma juhtimisõiguse taastamiseks nii liiklusteooria kui ka sõidueksam. Eksamid (ainult liiklusteooriaeksam, sõidueksam või mõlemad eksamid), sooritataksegi ainult liiklusseaduses ettenähtud juhtudel (nt: juhtimisõiguse taastamine, välisriigis väljaantud juhiloa vahetamine ja muudel juhtimisõiguse taotlemisega seotud juhtudel).

*Ma ei saa aru, kuidas inimene, kellel on B-kategooria juhiload, tohib sõita traktoriga täismassiga 18 tonni? Selline sõiduk on teepeal nagu suur surm.

Nii sätestab LS, põllumeeste ettepanekul (õigustatud ootuse põhimõte). Ka hetkel kehtiva LS kohaselt on see teatud juhul lubatud.

*Tahan veoautojuhiks, aga ei taha õppida sõiduautojuhiks. Miks pean maksma autokoolile sõiduautojuhiks õppimise eest kui võiks maksta kohe veoautojuhiks õppimise eest? Miks peab enne veoautojuhiks õppimist õppima sõiduautojuhiks? Kas selline asjade käik, õppimise järjekord, on autokoolide omanike lobitöö tulemus — nii kindlustatakse endale õppijaid?

C-kategooria juhiluba saab taotleda isik, kellel on eelnevalt B-kategooria auto juhtimisõigus – nii sätestab Euroopa Liidu juhilubade direktiiv. Viimane on kohustuslik kõikidele EL-i liikmesriikidele.

*Miks ei tohi enam eramaal alaealist sõitma õpetada?
*Mis saab lastest, kes tegelevad motospordiga? Üheksa-aastased sõidavad 65-kuupsentimeetrise motikaga. Uue seadusega kaob ju Eestist motospordi järelkasv.
* Kust peaksid tulema tuleviku rallisõitjad, kui alaealisel on keelatud autoga Eesti pinnal sõita? Traktoriga ju rallisõitu ei õpi.
*Kas mu 12-aastane poeg võib niita mururaideriga, mille liikumiskiiruseks on tehase poolt 0−9km/h? Seni tohtis. Kui ei, kes tuleb niitma?
*Kas uuest aastast jääb väiketalunikul kartul võtmata ja küttepuud metsa, kui ta omab miskit hädapärast, tehniliselt mittekorras ja registreerimata traktoriloksu, millega ta pole kunagi teel sõitnud ega ka kavatse seda teha ja kui tal puudub vastav juhikategooria?
* Kas vastab tõele, et uuest aastast enam omal maal, omal põllul ei tohi traktoriga kartulivagusid ajada, ilma traktorijuhi loata? See oleks maarahvale ikka löök allapoole vööd, kui neilt veel selle tegevuse eest trahviraha korjama hakata!
*Uus liiklusseadus suurendab politsei õigusi. Sisenemine tähistatud eramaale tohib seni toimuda vaid valdaja loal, kohtu määrusega, kuriteo takistamiseks või kurjategija jälitamiseks. Kui ma oma aiamaal rallit sõidan, kaine peaga ja lubadega siis rikuvad nad ju seadust kui tulevad mind kontrollima?

-Maanteeamet on välja öelnud, et seda ettepanekut ei toeta. Tänaseks on see teema päevakorrast maas.

(Riigikogus arvati muudatuste käigus seadusest välja sätted, mis nõuavad juhtimisõiguse olemasolu ka väljaspool teid — toim.)