"Me läheme aprilli lõpus Adeni lahe piirkonda Somaalia rannikule seoses operatsiooniga Atalanta," ütles laevakaitsemeeskonna ülem nooremleitnant Ivari Sarapuu.

"Põhieesmärk ongi laevakaitse. On kasutatud väljendit piraadikütid, kuid meie teostame humanitaar- ja toiduabilaevadele laevakaitset, kus ülesanne on eelkõige ennast nähtavaks teha ja vältida, et nende laevadega midagi juhtuks," rääkis Sarapuu.

Laevakaitsemeeskond harjutas mereväe lipulaeva Admiral Pitkal nii pardumist kui ka kahtlase aluse hõivamist. Esimese harjutuse käigus pidi meeskond laevale jõudes sealsed kahtlased isikud kinni võtma ning laevalt ära eskortima.

Järgmise harjutuse käigus sättis meeskond end Admiral Pitkale vaatluspositsioonidele. Eesmärgiks oli peatada kaugelt lähenev kaater, mis ei allunud laevakaitsemeeskonna esmastele korraldustele.

Teine laevakaitsemeeskond teenib esimesed kolm kuud Prantsuse Mereväe fregatil Courbet. Kolmandik üksusest tuleb mereväest ja ülejäänud maaväest, kellest kolmel juba eelnev missioonikogemus olemas Afganistanist või mõnest muust maaväeoperatsioonist.

Nooremleitnant Sarapuu sõnul on praeguseks hetkeks selge, et kolme treeningkuuga on meeskond suutnud väga hästi kokku sulanduda.

Esimene laevakaitsemeeskond lõpetas teenistuse operatsioonil Atalanta 15. märtsil Djiboutis. Kümneliikmeline üksus viis koos Saksa fregatiga Hamburg läbi toiduabilaevade konvoioperatsioone ning illegaalses tegevuses ja piraatluses kahtlustatavate aluste kontrolli Adeni lahes Somaalia ranniku lähedal.