Nii maagaasi kui ka muude kütuste kallimale hinnale viidates kosuvad ka kaugkütet pakkuvate firmade hinnakirjad. Nii tõstavad oktoobris-novembris pea kõikjal Eestis hindu Eraküte, Fortum Termest, Esro, peale selle kohalikud tegijad, näiteks Koht­la-Järve Soojus ja Võru Soojus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Suurima hinnatõusuga tuleb laupäeval, 4. oktoobril aga välja Tallinna Küte, see tähendab tallinlastele 37,7-protsendist küttekulude kasvu.

Eesti korteriühistute liidu Tallinna ja Harjumaa büroo juhataja Raimo Jõgeva arvab, et hinnatõus on liiga järsk. “Oleme selle üle palju lärmi löönud. Eelmisel aastal tõusis küttehind viiel korral. Oleme mures, et riik ei hoia hindu kontrolli all,” sõnas ta.

Ta tunnistas, et valitsus ei saa kuigivõrd hinnapoliitikasse sekkuda, ja pakkus omalt poolt, et Venemaalt tulevale maagaasile võiks otsida alternatiive.

Korteriühistud on küttekulude vähendamiseks samme juba ka astunud. Nii maksis Jõgeva andmetel Tallinnas eelmisel talvel ühe ruutmeetri küte keskmiselt 16 krooni, spetsiaalselt soojustatud korterelamutes aga vaid 10–12 krooni.

“On selgelt näha, kui palju annab juurde soojustamine. Kehvas seisus majades oli küttearve näiteks 30 krooni ruutmeetri eest,” märkis ta.

Eesti Gaasi turundusjuht Marge Randmaa ütles hinnatõusu kommenteerides, et tariifid sõltuvad gaasi viimase kuue kuu ostu- ja müügihinnast.

“Praegu on hind veel kõrgel tasemel, sest suvised kõrgperioodi hinnad jäävad sinna sisse,” rääkis Randmaa. “Aasta lõpus aga vaadatakse tulemus jälle üle.” Et aga hinnakirja konkurentsiametis kooskõlastamise ja kehtimahakkamise vahele peab jääma kolm kuud, ei ole käesolevaks kütteperioodiks hinnalangust loota.