Reformierakonna Tallinna piirkonna juht Keit Pentus ütles BNS-ile, et kolme erakonna esindajad jõudsid teisipäeval kokkuleppele uue koalitsioonileppe suhtes ning dokument saab allkirjad kolmapäeva pärastlõunal pärast seda, kui erakondade esindajad selle puhtaks kirjutatud variandi ennelõunal veel üle vaatavad.

“Tallinn saab hea koalitsioonileppe ja eelarve,” kinnitas Pentus. Ta ütles, et praeguse leppega võrreldes on uus mõnevõrra lühem, aga konkreetsem, sest on mõeldud vaid üheks järgmiste kohalike valimisteni jäänud aastaks.

Res Publica Tallinna piirkonna juht Sven Sester ütles BNS-ile, et erakond on leppega rahul, sest selles peegelduvad Res Publica arusaamad linna arengust.

Ka Tallinna rahvaliitlaste juht Mario Sootna oli kokkulepituga rahul, sest erakond sai leppesse sisse Rahvaliidule tähtsad punktid. Sootna tõi näiteks spordi ja laste huvialade pearaha toetuse. Ta lisas, et kuigi eelarve saab lõplikult valmis mõne aja pärast, on see parem senisest valimiseelarve kavast.

Koalitsioonileppe järgi läheb linnapea koht Res Publicale, volikogu esimeheks jääb reformierakondlane. Pragu juhib volikogu Maret Maripuu.

Sester meenutas, et linnapea ametikoht oli ainus selge nõudmine, mille erakond ka ajakirjanduses välja käis. Kuigi ajakirjanduses ja kuluaarides on välja käidud endise linnapea Tõnis Paltsi nimi, määrab kandidaadi ametlikult piirkonna juhatus.

Teisipäeva õhtul kogunev Res Publica piirkonna juhatus nimetab ka erakonna esindajad abilinnapeade ja linnaosavanemate kohtadele. Sester ütles, et kui teisipäevane korraline juhatus lõpliku otsuseni ei jõua, tuleb juhatus kolmapäeval erakorraliselt kokku.

Reformierakond saab kolm ja Res Publica kaks abilinnapea kohta, Rahvaliidust tuleb üks abilinnapea.

Reformierakonna abilinnapeade valdkonnad vastavad laias laastus praeguste abilinnapeade Peep Aaviksoo ja Tatjana Muravjova valdkondadele, lisandub kommunaalmajandus.

Res Publicat esindavate abilinnapeade tegevusalaks jäävad sotsiaalvaldkond ja ettevõtlus ning Rahvaliidu abilinnapea vastutab linnavara ja maaküsimuste eest.

Sootna ei soovinud veel Rahvaliidu abilinnapea nime avalikustada, kuid andis mõista, et tema sellele kohale ei asu.

Lisaks praegusele Pirita, Nõmme, Kesklinna ja Haabersti linnaosale saab Reformierakond ka Kristiine linnaosa vanema koha.

Reformierakonna esindaja ütles BNS-ile, et erakond ei avalikusta oma kandidaate ametipostidele enne neljapäeva. Praegu on erakonna linnaosavanemad Keit Pentus, Taavi Rõivas, Hanno Pevkur ja Ülle Rajasalu.

Res Publica juhtida jäävad Põhja-Tallinn ja Lasnamäe ning Rahvaliidule Mustamäe.

Kuigi eelarve täpne maht selgub hiljem, kinnitas Pentus, et investeeringute põhieesmärgid puudutavad koole, lasteaedu, teid ja kultuuri.

Tallinna reformierakondlaste juhi sõnul on kolm poolt kindlad, et nende esindajad toetavad neljapäeval praeguse linnapea Edgar Savisaare umbusaldamist.

Sama ütlesid Sester ja Sootna. Rahvaliidu Tallinna juht lisas, et tegemist ei ole hääletamisega kellegi vastu, vaid uue koalitsiooni poolt.