Välispoliitilist olukorda kommenteerides ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser ütles, et kui uue USA administratsiooni välis- ja julgeolekupoliitikaga tegelevad ametnikud on ametisse astunud, tuleb Eestil nendega kiirelt kontakte luua. Et üldine julgeolekuolukord on muutumas üha pingelisemaks, on Eestile tähtis tugev diplomaatiline esindatus nii rahvusvahelistes organisatsioonides kui kahepoolsetes suhetes, vahendab ERRi uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

Riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles, et välisteenistuste tegevuskulud kasvavad 10 protsenti. "Välisteenistuse tegevuskulud on praegu kusagil 39 miljonit aastas, et praegune koalitsioonilepe siis lisab neli miljonit eurot meie välisteenistusele."

Koalitsioonileppes lubatakse viivitamatult välja töötada Euroopa Liidu eesistumise prioriteedid. Eesti eesistumine algab tuleva aasta teisel poolel.

"Välispoliitikas kindlasti saab olema üks meie ees seisvaid kõige suuremaid väljakutseid tegelemine siis Suurbritannia lahkumisega Euroopa Liidust, on ju see ka põhjus, miks meie eesistumine tuli ajas pool aastat ettepoole," sõnas Mikser.

Lisaks lubatakse koalitsioonileppes täiendavat riigikaitseinvesteeringute programmi.