Erakonna esimees Jaan Laas ütles laupäeval pärast erakondade ühinemiskongressi ajakirjanikele, et tegemis ei ole pelgalt nimevahetusega, vaid järgmise poole aasta jooksul on erakonnal kavas välja töötada uus põhjalik programm ja saada tulevikus laiahaardeparteiks.

EDP peasekretäri, endise Paldiski linnapea Jaan Mölderi sõnul on Sinise erakonnaga ka viimase poole aasta jooksul liitunud mitusada inimest.

"Paljud inimesed ei leie võimalust eneseteostuseks läbi nende erakondada, kes on Toompeal," märkis Mölder.

Laupäeval valis uus erakond ka 17-liikmelise juhatuse, kuhu kuuluvad ka Koonderakonnast koos mõttekaaslastega välja astunud Ülo Nugis ning endine riigikogu liige Tiit Made.

Sinisel erakonnal on umbes 1550 ja sellega liitunud Areguparteil EDP juhtide väitel ligi 1100 liiget.

Partei esimehe Laasi sõnul on erakonna erilises huviorbiidis majandus, teadus-ja kultuuripoliitka ning ka sotsiaalsed probeelmid.

"Ei saa päris rahul olla selle arenguga, mis Eestis on aset leidnud," ütles Laas. "Arenenud demokraatlikes riikides arvestatakse ka väiksemate ühiskonnagruppide huvisid, kuid Eestis ei ole tervete elanikkonnakihtidega huvidega arvestatud."

Ta lisas, et Eestis ei ole konkurentsifundamenetalismi tingimustes inimeste elujärg oodatud tempos paranenud.

"Rahvaarv väheneb ja aastatel 1990-2000 on see vähenenud 1,4 protsenti, millega Eesti on maailmas kolmandal kohal Bosnia ja kahjuks ka Läti järel," nentis Laas.

Tema sõnul ei vasta tõele, et rahvaarv väheneb ka arenenud riikides, sest kui vaadata maailma riikide statistikat, siis on rahva arv ka arenenud riikides vähehaaval kasvanud.

Laasi hinnangul on hariduse olukord Eestis kahetsusväärne ja kontrolli alt väljas.

"Kui 1990. aastal oli Eestis 7000 teadlast, siis möödunud aasta seisuga alla 4000 ja seda on iseseisvale riigile vähe," lausus EDP esimees.

Tema sõnul ei ole Eestis tedalastega kaetud paljud erialad, mis seda tegelikult nõuaksid.

"Võime muutuda allhangete tegijaks — tootmine on läinud välismaalaste kätte ja eestlased võivad muutuda lihtsalt palgatöölisteks," nentis Laas, kelle sõnul on Eesti turg välimaalastele ära antud midagi erilist vastu saamata.

Koos mõne teise poliitilise jõuga kaalub EDP oma ajalehe väljaandmist, kuna mitmete erakonna liikmete artikleid ei ole Laasi sõnul suurtes päevalehtedes avaldatud.