Paul Varuli advokaadibüroos valminud analüüs ei nimeta küll kordagi Savisaare nime, aga analüüsis uuritud tegevused kattuvad Savisaarele esitatud kahtlustuse omadega.

Varuli büroo analüüsis Mäekalda 14-L.Koidula 34 vahetustaotluse menetlust, Sihi tänav 108 ebaseadusliku ehitustegevuse menetlust, Mündi 2/ Raekoja plats 10/ Saiakang 1 äriruumide üürile andmist, Meriton Hotelsilt INTA kongressi korraldamisel teenuste tellimist ning SA Kultuurikatel hoonesiseste kommunikatsioonisüsteemide/võrkude ehitushanget.

Kolmapäeval linnavalitsuse pressikonverentsil uuringut tutvustanud Varuli büroo advokaat Martin Tamme ütles, et linn on igal juhul käitunud vastavalt seadustele ja menetlenud asju heas mõttes rutiinselt.

Varuli analüüs puudutas vaid linnavalitsuse tegevust ega käsitlenud kapo kriminaalmenetluses kogutud andmeid. "Käesoleva õigusarvamuse raames eesmärgiks ja esemeks ei ole olnud võimaliku korruptsioonikuriteo või kuritegude koosseisuelementide esinemise või mitteesinemise kontrollimine ega muude käimasoleva kriminaalmenetlusega seotud küsimuste või ülesannetega tegelemine," seisab dokumendis.

Analüüsi seisukoht, et Tallinna linn pole kordagi antud küsimustes seadust rikkunud ei pruugi tähendada, et Savisaarele ja Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallole esitatud korruptsioonikahtlustus on alusetu.

Tamme kinnitas, et seadus ei eelda, et korruptsioonikuriteo korral ka tehakse midagi kuritegelikku, piisab altkäemaksu võtmise lubadusest. Kui aga näiteks mõni pealtkuulatud vestlus on mitmeti tõlgendatav, siis võib olla oluline, kuidas linn antud küsimuses hiljem käitus.

Linnapea kohusetäitja Taavi Aas kommenteeris, et Savisaar on linnapea ametist kõrvaldatud seoses väitega, et ta võis mõjutada ametnikke. Kui aga Varuli analüüs kinnitas, et mingit linnavalitsuse töötajate mõjutamist ei olnud ja linn töötas tavapärases rütmis, siis ei mõistnud Aas Savisaare ametist kõrvaldamise põhjust.

Kohus otsustas sel nädalal, et Savisaare ametist kõrvaldamine on vajalik. Pole teada, milliseid tõendeid prokuratuur selle tõestuseks tõi.