Kassid on vaieldamatult tallinlaste lemmikloomad – rohkem kui pooled inimesed peavad kassi, kellel tuleb terve elu vaid toas mööda saata, vahendab ajaleht Pealinn värsket linnas läbi viidud lemmiklooma uuringut.

Kokku on hiirekuningas kodus rohkem kui igal teisel linlasel ehk 62-protsendil. Kaks kolmandikku kassidest on toakassid ja neid on enim (92 protsenti) Lasnamäel. Pirita kassidest peab toaeluga leppima vaid neljandik.

Kassiomanikest 85-protsendil on üks kass, 13-protsendil kaks kassi ning neljal protsendil kolm või rohkem kassi.

Lauljatar Hannah Ild nentis, et loomade toas pidamine on linnas paratamatu. "Linnakeskkond pole enam meie lemmikloomadele ohutu ja seetõttu peaks iga loomaomanik oma lemmiku käike piirama," ütles Ild, kellel on kaks kassi ja koer.

See ei tähenda tema sõnul aga sugugi, et lemmikuid linnakorterites ja eramajades pidada ei võiks. "Vastupidi! Korteris elav koer võib olla palju õnnelikum kui suurele krundile õue "unustatud" koer, sest olenemata tõust ei ole koerale kõige olulisem mitte joostes läbitud kilomeetrite arv, vaid aeg, mil ta saab olla koos oma peremehega," rääkis Ild.

Koeraomanikud pole kuigi varmad oma lemmikute järelt koristama

Kuigi koerad pälvisid lemmikloomade edetabelis auväärse teise koha, ei taha enamus linlasi neid neljajalgseid sõpru näha kohvikutes. Kui koer juhtub veel suur olema, siis on levinud ka hirm tema ees.

"Eriti on koeraomanike sõnul halvemuse poole muutunud inimeste suhtumine suurtesse koertesse," nentis linnauuringute sektori sotsioloog Anu Rentel. "Samuti pole inimestele meeltmööda, kui koertega minnakse mõnda teise avalikku kohta. Probleemiks on ka see, et mõned vabalt või ilma suukorvita ringi jooksvad koerad ohustavad nii teisi koeri kui ka inimesi."

Renteli sõnul pööravad just sellised juhtumid inimesi lemmikloomapidajate vastu. Üks koertega kaasnev probleem on seegi, et koeraomanikud pole kuigi varmad oma lemmikute järelt koristama.

"Kõige suurem murekoht on õues jalutades loomade järelt koristamine, mida paljud loomaomanikud lihtsalt ei vaevu tegema," nentis Rentel.