Eesti Televisiooni (ETV) ja Eesti Raadio (ER) ühendamise ja nende põhjal uue ringhäälinguorganisatsiooni moodustamise otstarbekust analüüsinud audiitor- ja konsultatsioonifirma KPMG Estonia pidas pikemas perspektiivis kõige paremaks arenguvarianti, mille järgi võiksid ETV ja ER ühineda, moodustades ühe juriidilise isiku, mille allüksused pole iseseisvad.

KPMG hinnangul on ETV ja ER-i ühendamise vajalikeks eeltingimusteks uue, kogu ringhäälinguorganisatsiooni vajadusi katva ringhäälinguhoone ehitamine ja nüüdisaegse tele- ja raadiotehnoloogia kasutuselevõtmine.

Uue maja maksumuseks kujuneb KPMG hinnangul 225 miljonit krooni, sellele lisanduvad tehnikainvesteeringud ligi 80 miljonit ning olemasoleva tehnika ümberpaigutamiseks 20 miljonit krooni.

ETV ja ER-i olemasolevad hooned soovitab KPMG maha müüa, kinnistute võimalik müügitulu oleks hinnanguliselt 90-120 miljonit krooni.

Arenguvariant näeb ette ETV ja ER-i eelarve suurenemist aastatel 2004-2007 12,5 protsenti aastas. Aastaks 2007 peaks ETV ja ER-i eelarve ulatuma ligi 425 miljoni kroonini.

KPMG hinnangul võib uue hoone ehitust rahastada ka laenu arvelt.

ETV ja Eesti Raadio selle aasta eelarve on kokku 266 miljonit krooni.

KPMG uuris ringhäälingunõukogu teisipäeval heaks kiidetud arenguvariandi kõrval ka võimalusi, et ETV ja ER jätkavad iseseisvate organisatsioonidena ning ringhäälinguorganisatsioon moodustatakse iseseisvatest ettevõtetest.

“Neljandaks ehk kõige mustemaks alternatiiviks on ETV ja Eesti Raadio üldse likvideerida,” on ringhäälingunõukogu esimees Andres Jõesaar BNS-ile öelnud.

Jõesaare sõnul tutvustab ringhäälingunõukogu heakskiidu saanud arenguvarianti kultuuriministrile ja valitsusele ning kui see poliitikute heakskiidu saab, algab ETV ja Eesti Raadio arengukava väljatöötamine.