Uuringu järgi on kolmandik 18- ja 19-aastaseid ajateenistuse läbijaid väga või küllalt sageli tundnud teiste ajateenijate poolset alandavat kohtlemist. Enim etteheiteid tehti ajateenijatest allohvitseridele, kellega ajateenijatel tuli kõige sagedamini kokku puutuda, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui 2007. aasta uuringus tuli nentida, et vene keelt rääkivad noored tunnevad end olevat teistest kehvemas seisukorras, siis uute andmete järgi koges neist alandavat kohtlemist kas harva või üldse mitte kunagi 57 protsenti, eestlastest sai aga sama väita 40 protsenti.

Kõige vähem, 31 protsenti, olid väeüksuste lõikes rahul vahipataljonis teeninud ja neid, kes teenistusega täiesti rahule jäid, leidus enim õhutõrjepataljonis.

Vahipataljonis teeninud andsid teistest väeosadest madalamad hinded toitlustamisele, mis mujal sai vägagi kõrge hinnangu, ja vaba aja veetmise võimalustele.

Samuti selgus, et ajateenijaks minnes on noorte ootused suured, teenistuse lõppedes ollakse aga kriitilisemad. Pea pooled reservväelastest leidsid, et kaitsevägi pole demokraatlik, ja 40 protsenti polnud rahul kaitseväe tehnilise varustatusega.

Mullu juunist juulini toimunud küsitlusele vastasid 1199 kutsealust ja 589 reservväelast vanuses 19-27 aastat.