“Minule on väga üllatav, et optimism on nii kõrge,” ütles Eesti Päevalehele küsitlust läbi viinud EMORi sotsioloog Tõnis Saarts. “Eri maade kogemus räägib, et ümberjagamise poliitikaga päevapealt sündimust ei tõsta.”

Samas tõdes ta, et küsimusele, kas emade palk aitaks sündimust tõsta, oleks ka raske eitavalt vastata ning idee toetajaid ei saa siduda konkreetse partei toetamisega.

92 protsenti vastanutest toetas ema aastapalga ideed ning 74 protsenti arvas, et see tõstab sündimust.

Rahvastikuteadlane Mare Ainsaar usub, et küsitluses väljendunud optimismil on alust ning see mõjutaks eelkõige neid, kes soovivad last saada, kuid lükkavad selle majanduslikel põhjustel edasi. Eri hinnangute järgi on Eestis sünnitusealisi naisi paarsada tuhat, kellest ligi 60.000 on esimese lapse saamise edasi lükanud.

“Meil on selline fenomen, et ühelt poolt inimesed väidavad, et tahavad lapsi, aga samas neil lapsi pole,” ütles ta. Tema sõnul ei saa rahaga lapsi osta, kuid paljud noored lükkavad lastesaamise edasi just majandusliku toimetuleku kartusest.

“Kui noor teenib kuus seitse kuni kümme tuhat krooni ja järgmisel kuul saab lastetoetust 600 krooni, siis normaalsele inimesele on ka ilma lapseta selline olukord koormav,” lisas ta.

Mõõdukate aseesimehe Katrin Saksa arvates on nii suur toetus pisut üllatav, kuid samas rõõmustav, et nii paljud inimesed laste pärast muretsevad. Tema sõnul on ka teised erakonnad hakanud sündimuse suurenemise pärast muretsema.

“Jää on hakanud liikuma ja kõik parteid on aru saanud, et madal sündimus on probleem,” ütles ta. “Rahvastikuprognoosidele näkku vaadates on meid tabanud hirm ja teema ülestõstmine ei ole lihtsalt valimiskampaania pärast.”

Saksa sõnul on ema aastapalga aluseks eeldus, et noor naine töötab, ei taha sissetulekutest loobuda ning ei ole lapsega kaua kodus. Püsivat sissetulekut on tal vaja juba seepärast, et paljud noored peavad laenu tagasi maksma.

Reformierakonna valimisprogramm lubab kindlustada lapsega kodus olevale emale sünnitusjärgse kuupalga kuni lapse aastaseks saamiseni. Keskerakond peab reaalseks toetada lapsega kodus olevat vanemat esimesel eluaastal miinimumpalga ulatuses.

Praegu on miinimumpalk 2160 krooni.

Samas ei ole pelgalt nn vanemapalga sisseseadmine Keskerakonna infojuhi Evelyn Sepa sõnul piisav sündimust suurendama, vaid vaja on suurendada ka lastetoetusi.

Ka Isamaaliidu liikme Kadri Jäätma hinnangul vanemapalgast üksi ei piisa. “Peredele on vaja kindlust, et sündiv laps saaks toidetud ja kaetud,” ütles ta. “Vaja on muuta ka ühiskonna suhtumist lastega peredesse, see on kõige tähtsam.”

Isamaaliit tahab sündimust mõjutada tulumaksusoodustuse kaudu.