Ülikooli- ja erialavaliku uuringu andmetel eelistab TTÜ-d edasiõppimiseks 72 ja Tartu Ülikooli 67 protsenti tänavustest gümnaasiumilõpetajatest. Esimeseks valikuks on TTÜ 36%-le ja Tartu Ülikool 33%-le abiturientidest. Eelistatavuselt järgnevad Tallinna Ülikool (10%) ja välisülikoolid üldiselt (5%). Võrreldes eelmise, 2011. aastal läbiviidud uuringuga on TTÜ eelistamine esimese valikuna kasvanud 11 protsendipunkti, Tartu Ülikoolil langenud aga 14 ja Tallinna Ülikoolil 4 protsendipunkti.

Turu-uuringute ASi uuringujuhi Karin Reivarti kinnitusel eelistavad poistest ligi pooled esimese valikuna TTÜ-d, tüdrukute eelistuses on seevastu kõrgemal kohal Tartu Ülikool. „Piirkondadest on TTÜ populaarsem Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal ning Tartu Ülikool Tartumaal ja Lõuna-Eestis,“ rääkis Reivart. „Lääne-Eestis on tulemus ligilähedaselt võrdne.“

Uuringu kohaselt valivad pea pooled noortest ülikooli 12. klassis ning 17 protsenti alles pärast riigieksamite tulemuste selgumist. Peamiseks ülikooli valikukriteeriumiks on õpetatavate erialade vastamine noorte huvidele – see läheb korda 91 protsendile küsitletud abiturientidest. Järgnevad ülikoolis antava hariduse kõrge tase (57%) ning ülikooli hea maine (52%). Samuti leiavad pea pooled noortest, et eriala peab vastama nende oskustele ja võimetele, olema eriline ühiskonnas ja perspektiivikas ning tagama kindla töökoha pärast õpingute lõpetamist.

Kaheks kõige populaarsemaks erialaks hindavad abituriendid arstiteadust ja informaatikat koos äriinfotehnoloogiaga. Uuringu andmetel järgnevad ehitus ja arhitektuur, pedagoogika ja sotsiaaltöö, mehhatroonika ja integreeritud tehnoloogiad, õigusteadus ning majandus ja rahvusvahelised suhted. Kui poiste seas on ülekaalukalt populaarseim eriala IT mehhatroonika ning ehitus ja arhitektuur ees, siis tüdrukute eelistuste esikolmik on arstiteadus, õpetajakoolitus koos sotsiaaltööga ning õigusteadus.

Uuringufirma Turu-uuringute AS viis tänavuse ülikooli- ja erialavaliku uuringu läbi 13. aprillist – 3. maini, küsitledes 797 abiturienti üle Eesti. Küsitlusmeetodina kasutati veebiküsitlust ning isetäidetavaid ankeete koolides kohapeal.