Lapse toetus makstakse lisaks ajateenija igakuisele toetusele, mis on sõltuvalt teenistuse kestusest 100 kuni 200 eurot kuus. Seni oli ajateenija lapse toetus 50 eurot kuus.

Kaitseministeeriumi kaitseväeteenistuse osakonna juhataja Anu Rannaveski sõnul ei ole ajateenija lapse toetuse puhul tegemist massilise probleemistikuga, tänavu näiteks on makstud toetust 48 lapsele.

„Seda lihtsam on meil võimalik lahendada see kitsaskoht, vähendades nii mõnegi ajateenija olmemuresid ning aidates neil rohkem keskenduda väljaõppele,“ ütles Rannaveski.

Ajateenija lapse toetuse tõstmisel on lähtutud perekonnaseadusest tuleneva lapse elatise suurusest, mille kohaselt ei või igakuine elatis ühele lapsele olla väiksem kui pool Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäärast. Praegu kehtib töötasu alammäär 500 eurot, seega onigakuise elatise miinimumsuuruseks 250 eurot.

Ajateenija lapse toetust reguleerib Vabariigi Valitsuse määrus „Ajateenija ja asendusteenistuja toetuse, reservväelasele õppekogunemisel osalemise aja eest makstava toetuse ning ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetuse ulatus ja maksmise kord“.

Viie aasta lõikes keskmiselt saab ajateenija lapse toetust 60 last, aga mõnel aastal on toetuse saajaid olnud ka alla 30.