Peaministri tänane soovitus jätta ära enam kui 100 inimest koondavad üritused haridusasutuste tööd ei peata. Esialgu tähendab see koolide kontekstis üksnes nende õpilasürituste peatamist, kuhu kogunevad õpilased erinevatest koolidest, kinnitas ministeeriumi pressiesindaja Tarmu Kurm Delfile.

Küll aga saadeti täna haridusasutustele juhised, kuidas kool või lasteaed peaks tegutsema, kui asutusega seotud inimese koroonakahtlus on osutunud tõeks.

"Soovitame kõigil haridusasutustel üle vaadata kriisiplaanid ja vajadusel neid täiendada. Näiteks tuleb kontrollida sidevahendite korrasolekut, kontaktandmete õigsust ja uuesti kokku leppida teavitusmudel koos vastutajatega," soovitas ministeerium.

Iga kinnitatud juhtumi puhul haridusasutuses hindavad olukorda terviseamet koostöös haridusasutuse juhi, koolipidaja ning ministeeriumiga.

Edasised sammud sõltuvad konkreetse juhtumi asjaoludest. Haridusasutus peab olema valmis vajadusel saatma personali ja õpilased koju ning korraldama õppetöö vähemalt kaheks nädalaks distantsõppe vormis.

Juhul, kui osutub vajalikuks terve kooli tegevuse ümber korraldamine ja õpilaste ning personali koju saatmine, tuleb silmas pidada, et erinevalt tavapärasest evakuatsioonist ei ole oluline hoonest väljumise kiirus, vaid selle läbimõeldud korraldus. Hoones viibimisega seotud oht ei ole ajas kasvav, kui suudetakse vältida füüsilist kontakti võimaliku nakkusohuga, teavitas ministeerium.

Lisaks soovitatakse koolijuhtidel lükata edasi välislähetused ja rahvusvahelised üritused.

"Kuni asjaolude muutumiseni soovitame piirata väliskülaliste ja delegatsioonide vastuvõtmist, et vältida koroonaviiruse võimalikku levimist Eestis," teatas ministeerium.

Samuti tuletatakse meelde vana tõde, et kui keegi on saabunud riskipiirkonnast, tuleb jääda 14 päevaks koju ning jälgida oma ja enda pereliikmete tervist. Kui olete reisinud mujal välismaal, tasub samuti teavitada vahetut juhti ja jälgida oma tervist.

COVID-19 sümptomite tekkimisel tuleb kutsuda kiirabi. Riskipiirkondade loetelu leiab siit.

Konkreetsed tegevused evakuatsiooni korral
  • Paigaldage kõigile hoone sissepääsudele silt „Hoones on nakkusoht, mitte siseneda!“ koos kontaktandmetega: e-postiaadress ja / või telefon, kust saab lisainfot asutuse tegevuse peatamise kohta.
  • Korraldage sissepääsude füüsiline kontroll, et uued inimesed (töötajad, õpilased, tarnijad jt) ei pääseks hoonesse..
  • Pange paika hoonest lahkumise korraldus:
    a) organiseerige õpilaste väljasuunamine rühmade kaupa, näiteks alates noorematest õpilastest;
    b) kasutage selleks võimalikult lühikest liikumistrajektoori;
    c) vältige seinte, käsipuude ja ukselinkide katsumist;
    d) pakkuge lisatuge inimestele, kes võivad vajada abi või ei suuda iseseisvalt liikuda.
  • Pärast hoonest lahkumist kontrollib hoone evakuatsiooni eest vastutaja üle kõik ruumid, sulgeb hoone aknad ja uksed ning annab hoone üle selle haldamise eest vastutajale.
  • Hoonesse jäetud/jäänud isiklikele esemetele või töövahenditele ligipääsu vajalikkust hindab asutuse juht, lähtudes nakkusohu suurusest Terviseameti hinnangule tuginedes.
  • Hoone siseruumide desinfitseerimise ulatust enne ruumide kasutusele võtmist hinnatakse Terviseameti suuniste alusel.
  • Töökorralduse distantsõppe ajal määrab asutuse juht. Vastavasisuline info edastatakse sellest kõigile lastevanematele elektrooniliste sidevahendite kaudu.
  • Distantsõppe korraldamisel tekkivate küsimustega saab pöörduda ministeeriumi spetsialistide poole aadressilt info@hm.ee

Haridus- ja Teadusministeerium tänab kõiki haridusasutusi keerulises olukorras vastutusrikaste otsuse tegemise valmiduse eest. "Oleme saanud hulgaliselt kinnitusi, et meie lasteaiad, koolid, kutse- ja kõrgkoolid ja huviharidusasutused on vajadusel valmis oma tegevust ümber korraldama ning järgivad olulisi ennetusmeetmeid," teatas ministeerium.