"Tunnen end tõelise rahvusvahelise talendiotsijana, sest postkast on ummistunud erinevatest riikidest pärit assistendiks pakkujatest," säutsus Kaja Kallas eelmisel nädalal. Europarlamendis on praegu tõesti pinev aeg: osad nõunikud, kelle parlamendisaadik uuesti ei kandideerinud või valituks ei osutunud, peavad nüüd endale ruttu uue ülemuse leidma.

Igal eurosaadikul on kuus kasutada 25 000 eurot, mille eest võivad enda palgal hoida kuni viit nõunikku. Nõunike arv, koormus, asukoht (Brüssel või Tallinn) ja täpne palganumber jäävad iga saadiku enda otsustada. Seni pole uued Eesti eurosaadikud veel nõunike osas konkreetseid otsuseid langetanud.

Reformierakondlane Kaja Kallas, kes siirdub peagi europarlamendi liberaalide fraktsiooni, ütles, et praeguseks on CV-sid tema postkasti laekunud umbes paarikümne ringis. "On prantslasi, inglasi, belglasi. Osad kirjutasid juba enne valimisi, et elavad väga kaasa ja kui peaks minema õnneks, siis nemad tahaksid minu meeskonnas olla," rääkis Kallas. Ta lisas, et ilmselt on sooviavaldajate seas neidki, kes on hiljuti tööta jäänud, kuna nende saadikut enam uues parlamendikoosseisus pole.

Sotsiaaldemokraatide saadik Marju Lauristin ütles, et üks nõunik on tal juba välja valitud, kes on varemgi europarlamendis töötanud, kuid ta ei soovi nime veel avalikustada, sest töölepingut pole veel sõlmitud. Lauristin selgitas, et nõunike lõplik valik sõltub sellest, millises komisjonis ta tööd alustab. "Soovijaid on mitmeid, aga enne on vaja vaadata, mis laadi igapäevane töö on," ütles ta.

Parteisse astuma ei pea

Ka Yana Toom Keskerakonnast, kellest saab Kallase fraktsioonikaaslane, ütles, et tal on paar inimest silmapiiril, kuid midagi kokku lepitud veel ei ole. Temale on sooviavaldusi saadetud umbes viis. "Ilmselt Brüsselisse võtan kaks nõunikku ja Tallinnas avan büroo," arvas Toom ja lisas, et plaanib oma palgale võtta kolm täiskohaga ja ühe poole kohaga nõuniku. Toom kinnitas, et need, kellega praegu läbirääkimised pooleli on, pole kumbki Keskerakonna liikmed ja tal ei olevat plaanis ka neile liitumisavaldust nina ette lükata.

Europarlamendis teist ametiaega alustav parteitu Indrek Tarand ütles, et võidukat meeskonda ta mõistagi välja ei vaheta ja seega jätkavad temaga Brüsselis kolm nõunikku: prantslanna Julie Clancer, sotsioloogia magister, kes oli ka Andres Tarandi nõunik; Epp Sarv, õppinud ärikorraldust ja võõrkeeli ja Pärtel-Peeter Pere, organisatsioonijuhtimise magister, kes on enne olnud politsei pressiesindaja. Tarandil on ka Tallinnas kaks assistenti: füüsika doktorant Radu Prekup ja reklaamindusega tegelev Ott Rätsep.

Tunne Kelam jätkab aga kokku kolme assistendiga, kes kõik on ka IRL-i liikmed: Brüsselis Kadri Kopli, kes on sotsiaaltöö magister ja Kadri Vanem, kes on õppinud Ida-Euroopa poliitikat Berliinis; Tallinnas Kaja Villem, hariduselt pedagoog.