Kuuekuulisele missioonile suunduvad 32-meheline ESTPLA-9 ja 13-meheline CT-3 saadetakse teele rivistusega Tallinna lennujaamas kell 12.20, teatas Delfile kaitsejõudude peastaabi teavitusteenistus.

Eesti kaitseväe kergejalaväerühm ESTPLA-9 hakkab teenima Ameerika Ühendriikide 1. ratsaväediviisi (1st Cavalry Division) 2. brigaadi 12. ratsaväerügemendi 2. pataljoni alluvuses, rühma vastutusala saab olema Bagdadi eeslinnas Abu Ghurayb’is.

USA 1. ratsaväediviis on soomukeid ja helikoptereid kasutav manööver- ja läbilöögiüksus. 12. ratsaväerügemendi 2. pataljon, kellele Eesti üksus otseselt allub, on soomusüksus.

Kaubakäitlusmeeskond CT-3 hakkab teenima umbes 20 kilomeetrit An Nasariyah’ linnast loode suunas Tallili lennuväljal asuvas USA õhuväebaasis.

Kaubakäitlusmeeskonna ülesandeks saab olema transpordilennukitega saabuva varustuse mahalaadimine ja konvoeerimine.

Iraagis on praegu missiooniüksuste ettevalmistusgrupp, Bagdadis kuus ESTPLA-9 kaitseväelast ja Tallili lennubaasis CT-3 ülem. Iraagis jätkab teenistust ka Eesti üksuste kontingendi vanem kapten Sten Reiman, kes teenib alates veebruari keskpaigast Ameerika Ühendriikide relvajõudude Keskregiooni väejuhatusele CENTCOM alluvas rahvusvahelise ühendväekoondise CJTF-7 (Combined Joint Task Force-7) staabis.

Teisipäeva õhtul jõudsid Iraagist tagasi seal kuus kuud teeninud ESTPLA-8 ja CT-3.

Eesti on andnud oma missiooniüksuste operatiivjuhtimise üle Ameerika Ühendriikide relvajõudude Keskregiooni väejuhatusele CENTCOM.

Riigikogu pikendas oma 14. aprilli otsusega Eesti kaitseväe üksuste isikkoosseisuga kuni 55 kaitseväelast osalemist Ameerika Ühendriikide ning rahvusvaheliste koalitsioonivägede koosseisus Kuveidis, Kataris, Bahreinis ja Iraagis kuni 20. juunini 2005.