Täna arutati ETV saates “Vabariigi kodanikud” selle üle, kas Eestile tuleks kasuks vasakparteide koondumine ja selgem maailmavaateline eristumine poliitikas. Külalisteks olid politoloogid Tõnis Saarts ja Agu Uudelepp, Postimehe toimetaja Viktoria Korpan ning ajakirjanik, sotsiaalteadlane ja värske poliitik Barbi Pilvre.

“Loomulikult on Rahvaliidus erinevad nägemused,” kommenteeris Uudelepp äsjaseid ideid, kus Rahvaliidule ennustatakse nii ühinemist Keskerakonnaga kui ka osalemist uue vasaktsentristliku jõu moodustamisel koos sotsiaaldemokraatide ja rohelistega.

Uudelepp rõhutas, et näiteks nooremad rahvaliitlased kindlasti Keskerakonnaga liituda ei taha. Samas ei tasu tema sõnul parteide üksmeelset Eesti poliitikamaastikku arvestades eriti lootagi. “Eesti poliitikas see nii ei toimi, et ühineme nagu üks mees teise erakonnaga,” selgitas politoloog.

Isegi olukorras, kus erakonna konverentsil otsustataksegi liitumise kasuks, hakkab üsna pea partei peakontorisse saabuma massiliselt rahulolematute liikmete lahkumisavaldusi, prognoosis Uudelepp. Vägagi määravaks osutub tema arvates ka kohalik tasand, kus mõju omab “selle naabrimehega ma koostööd ei tee” stiilis suhtumine.

Ka politoloog Saarts oli kolleegiga ühel nõul ja avaldas arvamust, et tema samuti ei usu parteide in corpore ühinemisse. Rahvaliidu puhul tuleks Saartsi hinnangul iseseisvana püsimine kõne alla ainult juhul, kui erakond suudab end veenvalt esitleda tugeva regionaalse parteina ja regionaalse ebavõrdsuse vastu võitlejana.

Uudelepp ja Saarts toonitasid ka seda, et Keskerakond tunneb Rahvaliidu vastu huvi Rahvaliidu tugevate kohalike organisatsioonide pärast ja muidugi tulevasi riigikogu valimisi silmas pidades.

Sotside ja Keskerakonna läbirääkimistele hinnangut andes nentis Uudelepp, et sotsidel on Jüri Pihli näol esimest korda uus juht, kellel puudub pikem ajalooline koostöö paremerakondadega.