"See on üks NATO missioonidest Balti regioonis - Eestis, Lätis ja Leedus - ja tahaks seal F-35 näidata. Kui ma olen eelmisel nädalal kõnelnud õhuvägede juhtidega üle Euroopa, siis kõik nad on väga huvitatud oma riikides seda lennukit operatiivsetel eesmärkidel nägema," vahendab ERR-i uudisteportaal kindral Herbert "Hawk" Carlisle´ kolmapäevast sõnavõttu.

Lockheed Martin F-35 Lightning II on viimase põlvkonna mitmeotstarbeline hävitaja, mille ehitusel on kasutatud spetsiaalset tehnoloogiat, et vähendada maksimaalselt maapinnal asuvate radarite kiiratud raadiolainete tagasipeegeldumist.

Lennukit saab kasutada nii hävitaja, luurelennuki kui ka taktikalise pommitajana. Plaanide kohaselt saab lennuki relvastusse lisada ka B61 tüüpi tuumapommi.

Lisaks USA-le on nimetatud sõjalennukit ostnud või hankimas ka mitmed liitlasriigid - Austraalia, Lõuna-Korea, Iisrael, Taani, Norra, Holland, Ühendkuningriik, Jaapan, Itaalia ja Türgi. Selle ostmist on kaalunud ka hetkel järgmist hävituslennukit otsiv Soome.

Kaitseminister Hannes Hanso sõnul ei ole välistatud, et USA võib paigutada Baltimaadesse ja sealhulgas ka Eestisse oma uusimatest varghävitajatest F-35 koosneva üksuse kohe pärast seda, kui need selle aasta teises pooles ametlikult kasutusele võetakse, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Eesti õhuväe ülem Jaak Tarien märkis mõne kuu eest sotsiaalmeedias: "Aplodeerin kõikidele liitlastele, kes teevad otsuse osta F-35 hävitajaid. See on Eestile parimaks julgeolekugarantiiks ka järgmisteks aastakümneteks."