„Me sooviksime, et näiteks F-35 teeks pisut Balti õhuturvet,” ütles kindral Herbert „Hawk” Carlisle eile USA kongressi esindajatekoja relvajõudude komitee ees esinedes. „See on üks NATO missioonidest Balti regioonis – Eestis, Lätis ja Leedus – ja tahaks seal F-35 näidata. Olen eelmisel nädalal kõnelenud õhuvägede juhtidega üle Euroopa, kõik nad on väga huvitatud oma riikides seda lennukit operatiivsetel eesmärkidel nägema.”

Kaitseminister Hannes Hanso ei välista, et USA võib tõepoolest Baltimaadesse ja ka Eestisse oma uusimatest F-35 koosneva üksuse saata. „Uus relvastus on tõesti neil nüüd pärast mõningat hilinemist hakanud valmima ja kasutusse tulema, neid on õhusõudel juba näidatud. Tellijate nimekiri on väga pikk ja on päris kindel, et nad tahavad ka neid, mis on maailma kalleim relvastusprojekt üldse kogu ajaloos, siin-seal kasutada ja päris tingimustes näidata, nii et ma kindlasti ei välistaks, et me Ameerika Ühendriikidega sellest varsti räägime,” ütles Hanso „Aktuaalsele kaamerale”.

Lockheed Martin F-35 Lightning II on viimase põlvkonna mitmeotstarbeline hävitaja, mille tootmisel on kasutatud nn stealth-tehnoloogiat. See tähendab, et lennuk on ehitatud nii, et maksimaalselt vähendada maapinnal asuvate radarite kiiratud raadiolainete tagasipeegeldumist. Lennukit saab kasutada nii hävitaja, luurelennuki kui ka taktikalise pommitajana. Plaanide järgi saab lennuki relvastusse lisada ka B61 tüüpi tuumapommi.