Otsus sündis veebruaris pärast seda, kui Goble viibis 16-18 veebruarini koos endise presidendi Lennart Meriga Tartus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tartu ülikooli Euroopa kolledži koordinaatori Siiri Maimetsa andmeil oli Goble’i lühivisiidi eesmärk tutvuda lähemalt Tartu ja ülikooliga. “Juba augustis on tal kavatsus naasta koos perega Tartusse vähemalt aastaks, et kirjutada siin raamatuid ja õppida eesti keelt,” kirjutas Maimets Tartu Ülikooli ajalehes.

Goble töötas aastani 1990-1991 USA välisministeeriumis Venemaa ja Baltikumi asjatundjana. Peale selle on Goble töötanud erinevatel ametikohtadel USA valitsuse omanduses olevate raadiojaamade Raadio Vabadus/Raadio Vaba Euroopa ja Ameerika Hääl juhtkonnas.

Aastaid Goble’it tundva endise välisministri Toomas Hendrik Ilvese sõnul näitab niisuguse kaliibriga mehe elama asumine Eestisse ühiskonna stabiilust ning tunnustab tehtud edusamme. “Ta rääkis juba mõne aasta eest, et kui pensionile jääb, on ta üks unistusi tulla Eestisse,” lisas Ilves.

“Goble oli 1980-ndate lõpus väga hästi kursis NSVL-i rahvuspoliitika probleemidega. Ta oli sel ajal väga hästi kursis ka Baltikumi küsimusega ning laulva revolutsiooni ajal oli just tema üks ägedatest võitlejatest nende USA ametnike ja poliitikute vastu, kes eelistasid probleemiga mitte tegeleda,” lausus Ilves.

Tartus viibitud päevade jooksul paelus Gobleit nii siirde- kui ka Vene uuringute arendamine Tartus, millele ta on valmis kaasa aitama.

Maimetsa sõnul on Euroopa kolledž valmis olema Goble’ile institutsionaalseks koduks ja pakub talle alates sügisest oma ruumides töökohta.