USA välisministeeriumi hinnangul aitab Javelinide müük Eestile kaasa USA välis- ja julgeolekupolitikale. "See parandab Eesti võimet seista vastu praegustele ja tulevastele ohtudele ja pakkuda oma strateegilistele objektidele suuremat kaitset," seisab Ühendriikide kaitsekoostööagentuuri teates.

Järgmiseks peab Javelinide müügi Eestile heaks kiitma ka USA kongress.

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul mõistab meie strateegiline liitlane USA, et muutunud julgeolekuolukorras peab Eesti suurendama heidutust võimaliku agressori suhtes. „Uute tankitõrjeraketisüsteemidega suurendame me kaitseväe võitlusvõimet,“ ütles Mikser. "Loodame sõlmida lepingu veel selle aasta jooksul ja tagada, et relvasüsteemid jõuaksid Eestisse võimalikult kiiresti."

Valitsus kinnitas tänasel istungil eelarvemuudatuse, mille järgi saab Javelinide esimese osamakse teha veel selle aasta eelarvest.

Valitsuskabinet tegi tänavu juunis kaitseministrile ülesandeks alustada läbirääkimisi Ameerika Ühendriikidega kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemide Javelin hankimiseks ning sõlmida sobivate tingimuste korral ka vastav hankeleping.

Javelinide hankimine on kooskõlas riigikaitse arengukavaga aastateks 2013-2022, mis näeb ette kaitseväe tankitõrjevõime tugevdamist ja uute, kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemide hankimist.