“Need väited ei vasta tõele ja neil pole mingit alust,” ütles Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko teisipäeval BNS-le. Ka Läti kaitseminister Girts Valdis Kristovskis kinnitas BNS-ile, et “neil juttudel ei ole reaalset tagapõhja, ja seda pole mitte kunagi ametlikul tasandil arutatud”.

Kristovskis nentis, et “olukorras, milles praegu maailm viibib, kipuvad sellised kuuldused geomeetrilises progressioonis kasvama”.

Läti minister märkis, et baaside ümberpaigutamiseks peab USA kõigepealt langetama otsuse nende väljaviimisest Saksamaalt, ent selleks pole hetkel alust.

“See ei käi nii lihtsalt nagu ühe inimese lennukissepanek ja kuhugi viimine,” sedastas ta.

The Observer kirjutas pühapäeval Pentagoni allikatele viidates, et USA kavatseb Iraagi sõja vastu oleva Saksamaa karistamiseks viia oma väed Saksamaalt Ida-Euroopasse. Ajalehe kohaselt võidaks need paigutada Poola, Tšehhisse ning Balti riikidesse.

The Observeri väitel oleks ümberpaigutamise eesmärk jätta tõrksa Saksamaa majandus ilma miljarditest eurodest, mis ta tänu Ameerika Ühendriikide vägede kohalolekule teenib.