Tallinnas asuv USA suursaatkond ei erine oma kaitstuselt eriti mujal maailmas asuvatest saatkondadest - nad on valdavalt üliturvatud, tihti on liiklus saatkondade ümber piiratud ja üldiselt on kõikjal USA saatkonna turvatsooni sisenemine tavapärasest liiklemisest oluliselt keerulisem.

Ka Tallinnas on USA saatkonna ees viimastel aastatel tehtud mitmeid ümberkorraldusi, et vähendada seal liikumist ning läbi selle tagada saatkonna ja selle töötajate turvalisus.

Samuti on Tallinnas asuv USA saatkond aastaid otsinud endale uut ja turvalist asukohta ning 15. detsembril 2014 oli Eesti Päevalehes samal teemal põhjalik ülevaade, mille allpool ka uuesti avaldame.

USA saatkond uurib võimalust ehitada endale uus hoone Kadrioru pargi külje alla kõrgele paenõlvale

Saatkonnahoone jaoks ehitataks ka tänav, mis jookseks risti läbi Kadrioru pargi looduskaitseala.

Kava on nii värske, et sellest pole kuulnud isegi looduskaitsepiirangute üle otsustav keskkonnaamet. 

Juba ammu kolimisplaane pidanud USA saatkonnas valmis mõne nädala eest ambitsioonikas kava, mille järgi on ameeriklased valinud üheks võimalikuks asukohaks Kadrioru pargi küljealuse. Eesti Päevalehe valduses oleval skeemil (vt joonis) on kavandatava saatkonna asukohaks märgitud Valge tänav 13, kus praegu asub 2007. aastal valminud nn Valge ärimaja, mille asemele ehitaks saatkond uue hoone.

USA saatkondade rangete turvanõuete tõttu ootaks ümbruskonda suured piirangud: majast 100 jala ehk u 30 meetri kaugusele ulatuks nn kontrolltsoon, kuhu on kavas püstitada tara ja piirdetulbad. Skeemi kohaselt ulatuvad tõkestusmeetmed lausa Kadrioru pargi territooriumile. Piirdetulbad ja parkimispiirangud puudutaks ka Valge tänava poolset külge. Samuti soovib USA saatkond enda kontrolli alla saada Valge 9 ja 11 kinnistute loode- ja edelakülje, et luua „teenindussissepääs, leevendada võimalikke liiklusummikuid Valgel tänaval ja võimaldada sõitmist sekundaarsele sissepääsuteele”. Viimane on aga joonistatud Kadrioru pargi territooriumile kultuurimälestise alale. Tänav rajataks läbi kaitsealuse paekalda, mis jääb Hundikuristiku oja ja joa piiranguvööndisse.

Plaan on jõuline ja nõuaks jõustudes Eestilt looduskaitse küsimustes tõsiseid järeleandmisi, mis võivad aga pargile rängalt mõjuda. „Valge tänava äärde planeeritava ehitise tagavaratee rajamine klindiastangult Oru tn suunale lõhuks klindiastangut ja muudaks veerežiimi Kadrioru pargi põhjaosas. Selle tulemusena muutuks veerežiim Jaapani aia piirkonnas, ilmselt väheneks tiikide looduslik toide. Selline tegevus kahjustaks märkimist väärivalt pargi kujundust,” seisab Kadrioru pargi esitatud hinnangus USA plaanile. Peale selle kasvab kaitsealusel paeklindil Eestis haruldane metsatüüp, mida saatkonna hoone kontrollvöönd võib kahjustada. „Paekallas rusukaldega loob ökoloogilised tingimused laialehelise salumetsa kasvuks. Meie laiuskraadil haruldane ökotoop, mida kaitstakse.”

Seni on paekallas säilinud suhteliselt puutumatuna, viimati kahjustati seda tugevalt nõukogude ajal, kui ehitati Laagna teed. Peale kõige muu on pargi tagakülje metsasemad alad koduks nahkhiirtele, keda elab pargis kokku 12 liiki. Seega on USA saatkonna praeguse kava jõustumine vägagi küsitav.

Saatkond plaani detailselt kommenteerida ei soovinud, kuid kinnitas, et on juba aastaid soovinud leida uusi ruume, mis asendaks Kentmanni tänava kitsaid olusid, ja kaalunud võimalikke asukohti. Valge 13 kinnistu omanikku Rosares Investi abistab kinnisvaraküsimustes Seven Kinnisvarakonsultantide esindaja Matis Joab, kelle sõnul on USA saatkond Valge 13 kinnistu omanikega ühendust võtnud, et „hinnata neile kuuluvate kinnistute perspektiivset vastavust oma vajadustele”, kuid konkreetset ostuettepanekut ei ole tehtud.

Võib pidada viisakaks, et saatkond on kõigepealt uurinud, kuidas vastatakse nende ehitussoovile just looduskaitsest lähtudes. „Me oleme siiski lõplikust otsusest ikka veel kaugel ja jätkame tööd kohalike võimudega kindlustamaks, et kasutuselevõetav lahendus oleks kooskõlas kõigi regulatsioonidega,” sõnas suursaatkonna pressiesindaja Evelin Kokkota.

Looduskaitselistele konfliktidele, mis tekivad Kadrioru pargi veerele ehitamise korral, on laias laastus kaks lahendust. Esimene võimalus: USA saatkond loobub plaanist ehitada läbi pargi uus tee ja teeb turvatsooni selliselt, et see piirdub üksnes Valge 13 kinnistuga. Kas selline võimalus USA saatkonnale sobiks, ei ole teada. Teine võimalus on see, et Eesti asjakohaste asutuste loal tehakse looduskaitse piirangutesse erandid. Millise asutuse võimuses see oleks?

Kadrioru pargil sellist sõnaõigust pole ja Eesti Päevalehe küsimused suunati Tallinna linnavaraametisse. Selgus, et ka linnavaraametil ei ole kõnealuse asja kohta midagi öelda. „Kaitse-eeskirja kohaselt on kaitsealuses pargis ehitiste projekteerimine ja ehitamine lubatud üksnes kaitseala valitseja ehk riigi keskkonnaameti nõusolekul,” teatati linnavaraametist. Kadrioru park jääb keskkonnaameti Harju–Järva–Rapla regiooni alla. Seega peaks ehitusplaan maanduma regiooni looduskaitse juhtivspetsialisti Tiina Napi lauale. „Hetkel ei oska sellel teemal midagi kommenteerida, kuna selleteemalist dokumenti meile laekunud ei ole,” ütles Napp.

Tavakohaselt saab ka välisministeerium teada, kui mõni riigis asuv saatkond kolima hakkab, kuid seekord pole neid veel teavitatud. Kolimismõttest pole kuulnud ka presidendi kantselei, millest kõigest umbes kilomeetri kaugusele USA saatkond kolida soovib. „Vabariigi presidendi kantseleid ei ole nendest plaanidest informeeritud ja saatkonnal ei ole ka kohustust meiega sel teemal konsulteerida,” ütles kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Pert.

Saatkonna kolimisplaanist on teadmatuses ka inimesed, kellele kuuluvad kinnistud, mille elukorraldust saatkonna kontrolltsoon mõjutama hakkaks. Valge 9 omanik Allan Aru ütles, et polnud USA saatkonna kavast midagi kuulnud, Valge 11 omanik OÜ Koitla Varahaldus omanik Aivar Koitla ei soovinud kommenteerida.

Saatkonna plaan ei pruugi realiseerudagi, sest Eesti Päevalehele teadaolevalt ei ole Washington juba kümme aastat kolimisplaane pidanud saatkonnale selleks rahaeraldist ette näinud ja vajaliku summa saatkonna eelarvesse andmine võib võtta veel aastaid.