Pentagoni pressiesindaja kolonelleitnant Myles Cagginsi sõnul saadeti Eestisse jeemenlane Akhmed Abdul Qadir, vahendab Washington Times.

Ajalehe Miami Herald teatel on Qadir 31-aastane ja üks nooremaid Guantánamos kinnipeetuid. Ta saabus sinna 18-aastasena 2002. aasta 19. juunil, olles vahistatud Faisalabadi haarangutes Pakistanis, on teada WikiLeaksi andmetest.

Kõik viis meest vahistati Pakistanis kahtlustatuna Al-Qaida võitlejaks olemises. Hiljem tegid USA võimud kindlaks, et neid ei ole enam vaja kinni hoida, kuid on olnud raskusi leida teisi riike, kes nad vastu võtaks. Mehed on 30. ja 40. eluaastates, teatab Associated Press.

USA valitsus kiitis jeemenlaste vabastamise heaks umbes viis aastat tagasi, teatas kaitseministeeriumi Guantánamo kinnipidamiskoha sulgemise eriesindaja Paul Lewis.

Jeemenlased ei saanud kodumaale naasta, sest USA võimud kartsid, et nad võivad ühineda Araabia poolsaare Al-Qaidaga, mis võttis kolmapäeval vastutuse 7. jaanuari rünnaku eest Prantsuse satiirilehe Charlie Hebdo vastu, teatas Miami Herald.

Guantánamo vangilaagrisse on kunagisest 780 kinnipeetust alles jäänud 122. Neist 55 on kavas saata teistesse riikidesse.