Stratfori asepresident luure alal Fred Burton leiab, et eestlaste rööv meenutab 1980. aastate Liibanoni, mil riik oli pantvangivõtjate kasvulava.

Kolme auto kasutamine on tema sõnul märk sellest, et tegemist oli ettekavatsetud inimrööviga ja pantvangivõtjad teadsid täpselt, kuhu jalgratturid teel olid.

Musta Mercedese ja kahe valge kaubikuga maskides relvastatud mehed röövisid seitse eestlast Bekaa orus Süüria piiri lähedal.

Bekaa org on Burtoni sõnul piirkond, mis on jätkuvalt Hezbollah' kontrolli alla, samuti tegutsevad seal mitmed Palestiina äärmuslaste grupeeringud. Ta nimetas näiteks Palestiina Vabastamise Rahvarinde Keskväejuhatust (PFLPGC).

Burton märgib, et Lääne luureagentuuridel on kõrgendatud huvi Liibanoni inimröövi suhtes, kuna inimröövidel on piirkonnas pikem ajalugu. 1980ndatel pantvangistati seal Prantsuse, Saksa, USA ja isegi Lõuna-Korea kodanikke.

Seega on luurespetsialisti hinnangul palju erinevaid luureagentuure, kes jälgivad praegust pantvangikriisi tähelepanelikult ja soovivad aidata Eesti julgeolekuteenistust.

USA luureagentuuri tähelepanelikkuse peamine põhjus on eeskätt Liibanonis viibivate oma kodanike ja diplomaatide turvalisus, tõdes Burton.

Viimase informatsiooni põhjal on kaks eestlaste pantvangistamises kahtlustatavat vahistatut seotud Palestiina äärmusrühmitustega, mis on lojaalsed Liibüa režiimile.

Burtoni sõnul valmistab muret küsimus, kas Liibüa kavatseb võtta taas kasutusele terrorismi kui vahendi anda vastulöök NATO jõududele, mis on praegu seotud sõjalise operatsiooniga Liibüa liidri Muammar Gaddafi vastu.

Paljud inimesed võib-olla ei tea, et kriminaalne inimrööv Liibanonis võib muutuda poliitiliseks pantvangidraamaks, kirjutas Burton oma analüüsis. Paljudel juhtudel võivad kurjategijad algselt inimesi röövida ja hiljem müüa pantvangid terroriorganisatsioonidele nagu Hezbollah või PFLPGC.

Burton märkis, et sellisel käitumismudelil on Bekaa orus ja ka pealinnas Beirutis pikk ajalugu.

Vaatamata sellele, et hetkel pole teada, kes täpselt seisab eestlaste röövi taga, tuleb Burtoni sõnul pantvangikriisi tähelepanelikult jälgida. Küsimus on, kas see on poliitiline terroriaktsioon, mida juhitakse või toetatakse Liibüast, või lihtsalt lunaraha nõudmise eesmärgil korraldatud rööv.