“Me ei saa kohe, täie südamerahuga viisasid tühistada, ent üritame eemaldada mis tahes muud tõkked, et meie Euroopa sõpradele oleks selge, et me tahame, et nad Ühendriikides käiksid,” ütles aseminister kohtumisel Euroopa riikide ajakirjanikega.

“Me oleme arenenud ja jätkame selle asja edendamist. See sütitas mind. Teie inimesed soovivad külastada meie riiki, ja ma töötan usinalt selle kallal, et see võimalus ellu rakenduks,” lisas ta.

Armitage tõdes, et on diskuteerinud palju viisarežiimi tühistamise teemal oma visiitide ajal Lätisse, Tšehhi, Poola ja Slovakkiasse.

Tegemist on esimese kinnitusega kõrge USA diplomaadi suust, et president George W. Bushi administratsioon kavatseb astuda samme Kesk- ja Ida-Euroopa riikide suhtes kehtiva viisarežiimi tühistamiseks.

USA viisavabaduse programm (VWP) annab võimaluse selles osalevate riikide kodanikele viibida viisata Ameerika Ühendriikides turistidena või ärieesmärkidel kuni 90 päeva.

Selles programmis osaleda soovivatele riikidele esitatakse rida nõudmisi, muuhulgas peab mitteimmigratsiooniviisade mitteväljastamise protsent nende riikide kodanikele olema alla kolme (Leedus näiteks küünib see näitaja viimasel ajal 30 protsendini).

Lisaks sellele peavad nende riikide kodanike passid olema masinloetavad, riik peab olema poliitiliselt ja majanduslikult stabiilne ja ohutu, selle õiguskaitseorganid peavad tegema koostööd USA partnerite ning rahvusvaheliste organisatsioonidega nagu näiteks Interpol.

Euroopa Liidu uusliikmetest pääsevad seni USA-sse viisavabalt ainult Sloveenia kodanikud.