19. juulil peavad Philadelphias pulmapidu Birminghami Kuningliku Balleti esitantsijad eestlane Tiit Helimets ja ameeriklanna Molly Smolen, kirjutas Eesti Päevaleht.

Tänavu aprilli lõpus saabusid pulmakutsed Helimetsa Viljandis elavale emale, ema õele ja kahele õelapsele, kelle sõidukulu kavatsesid katta Molly miljonäridest vanemad Ann ja Gary Smolen.

Sel esmaspäeval Ameerika saatkonda vestlusele läinud Viljandimaal Halliste rahvamaja juhatajana töötavale tädi Laine Pedajale öeldi viisast keeldumise põhjenduseks, et naise 250 dollari suuruse kuusissetulekuga ei ole võimalik ennast Ameerikas ülal pidada.

“Me helistasime teisipäeval saatkonda ja palusime viisataotluse teistkordset läbivaatust,” ütles Helimets. “Ta ei ole ju kriminaaltegelane, ta lihtsalt tahab tulla pulma. Vastus oli, et nad ei ela seal ära. Vastasime, et minu abikaasa pereliikmed on jõukad ja maksavad kõik kinni. Seepeale küsiti, et mis siis, kui meie anname neile viisa ja nad ära põgenevad? Tädi ja tädilapsed on mulle väga lähedased. Nad on mu ainsad sugulased, Lauri (16) ja Birgit (18) on mulle nagu vend ja õde.”

Pedaja ütles, et on saatkonna käitumises sügavalt pettunud. Ta lisas, et saatkond ei vaevunud isegi esitatud dokumentidega tutvuma. “Nad ütlesid, et proovigu me järgmisel aastal uuesti. Kas ma siis järgmisel aastal hakkan pulma sõitma,” ütles Pedaja.

Ameerika saatkonna pressiesindaja Lawrence Schwartz teatas ametlikus vastuses Eesti Päevalehele, et kõik Ameerika Ühendriike esindava konsuli materjalid ja dokumendid on konfidentsiaalsed ega kuulu avaldamiseks meediale või mõnele kolmandale osapoolele.

Saamata jäänud viisa skandaal on võtnud rahvusvahelised mõõtmed, sest keeldumist mitte mõista suutvad Molly vanemad on jalule ajanud Philadelphia maakonna ja pöördunud kohaliku meedia poole.

Samuti on juhtumist huvitatud Discovery Channel.