Raportis inimkaubandusest maailmas märgitakse, et Läti valitsuse tegevus ei vasta isegi minimaalsetele nõudmistele võitluses inimkaubanduse vastu, kuigi selles valdkonnas püütakse olukorda parandada.

Läti seadusandluses ei ole seadust võitlusest inimkaubandusega, kuigi inimeste väljaviimine riigist seksuaalse ärakasutamise eesmärgil on keelatud.

Raportis märgiti, et Läti võimud tegutsesid mullu inimkaubanduse takistamisel aktiivsemalt kui varasematel aastatel, kuid ükski juhtum ei jõudnud kohtuni, kuigi mõned inimkaubanduses süüdistatud isikud viibivad vahi all.

Samalaadne olukord valitseb ka Eestis, kus ei ole samuti seadust võitluseks inimkaubanduse vastu. Samas on Eesti võtnud vastu seadused, mis käsitlevad sutenöörlust, inimeste röövimist, alaealiste kaasamist kuritegevusse ning prostitutsiooni.

USA välisministeeriumi raportis rõhutati, et Eestist saadetakse naisi kõige enam Saksamaale, Hollandisse, Islandile ja Poola.

Leedu naisi toimetatakse prostituutideks Hispaaniasse, Belgiasse, Prantsusmaale, Norrasse, Austriasse ning Lähis-Ida riikidesse.

Leedu suuremates linnades aga tegutsevad prostituudid Venemaalt, Valgevenest ja Leedu maapiirkondadest.

USA raporti kohaselt on Balti riikide seas ainult Leedu täielikult täitnud minimaalsed nõuded võitluseks inimkaubandusega ning rakendanud meetmeid olukorra parandamiseks.

USA välisministeeriumi raportis analüüsiti inimkaubanduse olukorda 89 riigis.

Raportis märgiti, et nn kolmandasse gruppi kuuluvad 19 riiki ei ole teinud piisavaid jõupingutusi naistekaubanduse tõkestamiseks. Siia rühma kuuluvad Bahrein, Iraan, Katar, Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Afganistan, Armeenia, Valgevene, Bosnia, Kambodža, kreeka, Indoneesia, Kõrgõzstan, Liibanon, Myanmar, Venemaa, Sudaan, Tadžikistan ja Türgi.

Läti ja Eesti kuuluvad 52 riigi seas nn teise gruppi. Need on riigid, kes ei ole täitnud minimaalseid nõudmisi, kuid teevad tõsiseid jõupingutusi olukorra parandamiseks.

Nn esimese grupi 18 riiki vastavad enam-vähem elementaarsetele nõudmistele. Nende seas on ainsa Balti riigina Leedu. Esiritta kuuluvad ka Austria, Belgia, Kanada, Colombia, Tšehhi, Prantsusmaa, Saksamaa, Hongkong, Itaalia, Leedu, Makedoonia, Holland, Poola, Portugal, Lõuna-Korea, Hispaania, Šveits ja Suurbritannia.