"Sotsiaaldemokraadid algatasid elektriaktsiisi alandamise eelnõu riigikogus eelmise aasta sügisel. Vaatamata sellele, et valitsuskoalitsiooni kuuluva IRLi üks valimiseelseid põhilubadusi oli kodukulude alandamine, koalitsioon meie ettepanekut ei toetanud," ütles Palo Delfile.

Nimelt oli sotsiaaldemokraatide elektriaktsiisi eelnõu ettepanek vähendada Eestis alates 2013. aasta 1. jaanuarist elektrienergia aktsiisi Euroopa Liidu poolt kehtestatud minimaalse määrani, milleks on kodutarbijatel 1 euro ühe megavatt-tunni elektrienergia kohta ja äritarbijatel 0,5 eurot. Täna on Palo sõnutsi Eestis kehtiv aktsiisimäär elektrienergiale 4,47 eurot MWh kohta.

"Kui elektriaktsiis oleks langenud SDE poolt pakutud Euroopa Liidus kehtiva alammäärani, oleksid nii kodu- kui ka äritarbijate elektriarved vähenenud ligi 4 protsendi võrra. Paraku sotsiaaldemokraatide eelnõu toetust ei leidnud ja Eestis on elektriaktsiis endiselt kodutarbijale 4,5 korda ja äritarbijale üle 8 korra kõrgem, kui EL normid seda nõuavad," rääkis Palo.

Saadiku sõnul kasutab Euroopa Liidu miinimumnormidest kõrgemaid aktsiisimäärasid 27 liikmesriigist vaid viis, nende hulgas ka Eesti.

"Antud maksustamispõhimõtetega oleme lisaks inimeste igapäevasele toimetulekule seadnud muuhulgas löögi alla ka meie eksportivate tootmisettevõtete konkurentsivõime rahvusvahelistel turgudel. Samas ega siin midagi imestada ei ole, et meil elektriaktsiisi määrad nii kõrged on. Reformierakonna liikmed on viimasel ajal oma sõnavõttudes selgelt kinnitanud, et nende eesmärk ongi tarbimismaksude tõstmine," arvas Palo.

Keskerakonna fraktsioon algatab täna riigikogus seaduseelnõu, mis jõustumisel langetaks elektrihinnale lisanduvat elektriaktsiisi 4,5 korda Euroopa Liidu poolt kehtestatud minimaalse määrani.

Eelnõu eesmärgiks on leevendada hinnatõusu, mille toob endaga kaasa 2013. aasta üleminek täielikult avatud elektriturule, teatas erakonna pressiesindaja.