Läinud nädalal ministeeriumidele ja mitmele ametiasutusele välisministeeriumi vahendusel läkitatud kirjas tunnustab ÜRO rassilise diskrimineerimise kõrvaldamise komitee Eesti integratsioonistrateegiat, leides samas, et eesti keele ülemäärane rõhutamine ja karistamine ei ole vajalik.

Lisaks tuleks ÜRO komitee soovituste kohaselt leevendada kodakondsuse saamiseks esitatavaid keeleoskuse nõudeid ning pakkuda rohkem tasuta keeleõpet. Praegused nõuded soovitab komitee üle vaadata järgmise aasta augustiks.

ÜRO komitee leiab, et ehkki Eesti lõimumisstrateegia väärib tunnustust, osalevad siin elavad rahvusvähemused väga vähe poliitikas ja on riigikogus halvasti esindatud.

Eesti peab 2013. aasta jaanuariks andma ülevaate kaebustest rassilise diskrimineerimise kohta ja nende põhjal langetatud otsustest.

ÜRO rassilise diskrimineerimise eriraportöör Doudou Diene leidis juba 2007. aastal, et vene vähemus moodustab Eesti ühiskonnast suure osa, mistõttu peaks vene keel saama riigikeele staatuse.

“Eesti peab minema kaitsepositsioonist üle multikultuursusele,” ütles Diene toona. “Vene kogukond Eesti on väga suur. Kui ühiskonnas on 30 protsenti venelasi, siis pole tark seda eirata,” ütles Diene.

Diene hinnangul peaks Eesti üle vaatama kodakondsuspoliitika ja keelenõuded. “Loobuda tuleks kaitsvast positsioonist,” ütles ta lisades, et eesti keele oskuse nõue on normaalne ning seda peavad oskama kõik Eesti kodanikud.