Doudou Diène tutvustas täna Inimõiguste Nõukogu istungil Genfis Eesti kohta koostatud raportit, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Raportis väljendab eriraportöör rahulolu Eesti valitsuse tugeva poliitilise tahte üle rassismi ja diskrimineerimisega seotud probleemide lahendamisel ning tõdeb, et probleemi on teadvustatud kõrgel tasemel.

Samuti tõstab dr. Diène esile Eestis antud küsimustega aktiivselt tegelevate valitsusasutuste ja ametkondade tööd. Eriraportöör osundab, et Eesti on ühinenud kõigi peamiste rahvusvaheliste inimõigusalaste instrumentidega. Raport tunnustab Eesti ühiskonna tolerantsust, millele tuginedes on võimalik antud küsimuste lahendamist veelgi tõhustada.

Dr. Diène mõistab täielikult, et pikaajalise Nõukogude okupatsiooni jäetud pärand on vastuoluline ning julgustab oma soovitustes Eesti ühiskonda neid probleeme lahendama järjekindla integratsioonipoliitika ning ühiskondliku dialoogi kaudu.

Raportis käsitleb dr. Diène venekeelse vähemuse, mitte-Euroopa immigrantide ning mustlaste olukorda. Eriraportööri hinnangul vajab lahendust määratlemata kodakondsusega isikute küsimus. Antud probleem on ka Eesti valitsuse pideva tähelepanu all. Samuti on Eestis vastu võetud lõimumiskava aastateks 2008-2013, kus on ette nähtud kodanikkonna juurdekasvu säilitamine. Eelmisel aastal sai Eesti kodakondsuse üle 4000 inimese.

Eesti poolt esines Genfis sõnavõtuga välisministeeriumi I poliitikaosakonna direktor Margus Kolga. „On meeldiv, et eriraportöör on lähenenud temaatikale tasakaalukalt ning võtnud arvesse Eestit mõjutanud ajaloolist konteksti,” lausus Kolga oma sõnavõtus.

24.-28. septembril 2007 toimunud visiidi jooksul kohtus ÜRO eriraportöör valitsuse, erinevate ametkondade ja kodanikuühiskonna esindajatega.

Eriraportööri visiidi eesmärgiks oli tutvuda Eesti identiteedi taastamisega pikaajalise võõrvõimu domineerimise ja okupatsiooni järel, vaadeldes selles kontekstis vähemuste kaitse küsimust ning multikultuursuse suunas liikumist seoses mitte-Euroopa immigratsiooni võimaliku kasvuga.

Visiidi tulemusena valmis raport, mida eriraportöör tutvustas 19. märtsil ÜRO Inimõiguste Nõukogu istungil Genfis. Dr. Diène tänas Eesti valitsust koostöö ja visiidi käigus üles näidatud avatuse eest.