"Strateegiliselt on idee õige, sest kui meid peaks ründama mõni suur riik, ei vaadataks Eestit, Lätit ja Leedut kunagi eraldi, meie operatiivruum on selleks liialt väike," ütles Roosimägi Delfile.

Erukaitseväelase sõnul peab ühisarmee moodustamiseks kõigil Balti riikidel olema sarnane riigikaitsesüsteem.

"Eesti riigikaitsesüsteem on Lätist ja Leedust täiesti erinev: meil on riigikaitse üles ehitatud ajateenistusele ja territoriaalkaitsele, Läti ja Leedu on üle läinud palgalisele armeele, mis täidab ainult välismissioone," selgitas Roosimägi.

Mehe sõnul on ühiste relvajõudude loomiseks vaja otsustada, kas meie ütleme ära oma riigikaitsesüsteemist või joonduvad lätlased ja leedukad meie järgi.

"Kui aga Lätis ja Leedus ajateenistus taastataks, kaitseväge arendataks ja kaitse-eelarvet tõstetaks 2 protsendini sisemajanduse koguproduktist, siis miks mitte," leiab endine brigaadikindral, lisades siiski, et "hetkel pole ühisarmee loomine realistlik ja pigem moodustatakse enne Euroopa ühisarmee".

Bērziņš: ühine sõjavägi tugevdab kaitsevõimet

Läti president Andris Bērziņš rõhutas reedel uudisteagentuuri BNS vahendusel, et „üksi ei ole [Balti riigid] nii tugevad“ ja et „järk-järgult peaks üle minema ühisarmee moodustamisele,“ sest ühine sõjavägi „tugevdaks meie kaitsevõimet märgatavalt“.

"Meie kaitse arendamisest rääkides arvan ma, et me peaksime paljudes asjades suhtumist muutma. Kui NATO kontseptsioon on nutikaitse, mida mitmes valdkonnas juba rakendatakse - Baltimaad ei osta oma lennukeid, vaid kasutavad teiste NATO riikide tuge, tuleb meil minu arvates edasi minna, alustada Baltimaade tasandil relvajõudude kontsentreerimist," rääkis Bērziņš.

Läti kaitseminister: ühisarmee on ilus, kuid ebarealistlik unistus

Läti kaitseminister Artis Pabriksi ütles BNS-i vahendusel, et ettepanek kolme Balti riigi ühisarmee kohta on väga kena, kuid üsna ebarealistlik unistus.

"Ma ei usu, et peaksime suhtuma sellesse kui algatusse. Pigem on see mõtisklus. Minu meelest on see väga ilus, kuid sellegipoolest vaid unistus ning nii ütlemiseks on piisavalt pragmaatilisi, analüütilisi ja ratsionaalseid põhjuseid," ütles kaitseminister.