„Esmatähtis on see, et Eestit esindaksid europarlamendis eestimeelseid väärtusi kandvad inimesed. Kui vaadata Savisaare ümber koondunud vene rahvusest tipp-poliitkuid nagu Mihhail Stalnuhhin, Yana Toom aga ka vene kogukonda esindama pretendeerivat Mihhail Kõlvartit, siis nende poliitika seda eestimeelsust ei kanna,“ rääkis Reinsalu Delfile.

„Savisaare avaldus kõlab selles kontekstis pigem ähvardusena,“ leidis ta.
Esmatähtis on Reinsalu hinnangul see, et europarlament ei muutuks Eestist valitud saadikute jaoks foorumiks, kus eestikeelset poliitikat rünnata.

Ta tõi näiteks Lätist europarlamenti valitud Tatjana Ždanoka, kes kasutab eurosaadikuhüvesid lätivastases tegevuses. Reinsalu meenutas, et hiljuti sattus tema kätte Ždanoka trükis, kus teda ja tema läti kolleegi natsideks sõimatakse.

Reinsalu rõhutas samas, et rahvusel ei ole mingit tähtsust selle juures, kes Brüsselisse Eestit esindama läheb.

„Eestimeelne vene rahvusest ja venekeelset kogukonda esindav poliitik tugevdab ükskõik millises poliitilises loogikas Eesti ühiskonda, mitte ei nõrgesta,“ leidis ta.

Edgar Savisaar teatas tänasel partei volikogu istungil, et Keskerakond on ainus erakond, kes saab lubada, et vähemalt üks esindaja järgmises europarlamendis on rahvuselt venelane.

„Europarlament on kindlasti oluline areen, kus Eestis elavad rahvusvähemused peavad olema esindatud. Olukord, et kahes eelmises europarlamendi koosseisus polnud Eestist valitud ühtegi venelast oli kahetsusväärne ja Keskerakond on ainus, kes saab seda sel korral muuta,“ rääkis Savisaar.