„Kui Siim Kallas eile küsis, mis on vasakpööre, siis pärast seda kui alustati kõnelusi sotsiaaldemokraatidega, on see minu jaoks selge,“ rääkis Reinsalu Delfile. „Kui vaskpartei tuleb võimule, siis see ongi vasakpööre.“

Reformierakond teeb tema sõnul üht, aga räägib teist. "Sõnades püütakse vasakpööret ära hoida, tegudes aga on tänaste läbirääkimistega asunud pööret ette valmistama," ütles Reinsalu.

Kui Reformierakond soovib oma maailmavaate eest seista, siis Reinsalu sõnul oleks kõige mõistlikum selline mängurlus partei valimistulemuse nimel katki jätta.

Selle sammuga, et Reformierakond alustas täna esimesena läbirääkimisi sotsidega, allus Reformierakond sotside eileõhtusele nõudmisele, et IRLilga mitte läbi rääkida. "Selle käiguga on Reformierakond kindlasti olulistelt parandanud sotsiaaldemokraatide positsioone nendel läbirääkimistel," hindas Reinsalu.

„Tänane päev näitas, et Reformierakonna eelistus on kokku panna koalitsioon sotsiaaldemokraatidega,“ rääkis Reinsalu ja lisas, et tema oleks tahtnud IRLi ja Reformierakonna koalitsiooni lõpetada viisakamalt.

„Reformierakonna tänane samm tähendab seda, et olemas olev koalitsioon on lõhutud,“ kõneles Reinsalu. „Praegu on näha, et Reformierakonna esimene eelistus on konsultatsioonid sotsiaaldemokraatidega.“

Reinsalu loodab, et valitsuskriis kujuneb lühikeks ja valitsuse vahetus kulgeb venitusteta.

IRLi poliitiline liin on Reinsalu sõnul jätkuvalt see, et senise koalitsiooni jätkamine oleks mõistlik.

„Eks me arutame esmaspäeval kujunenud olukorda IRL fraktsioonis,“ ütles Reinsalu edasiste sammude kohta. „IRL on jätkuvalt valmis valituskoostööks Reformierakonnaga, aga nagu täna on näha, räägitakse läbi sotsiaaldemokraatidega.“

Küsimusele, kas ta on valmis lahkuma oma kabinetist, vastas Reinsalu, et elab päeva korraga.

Tema sõnul on kõige olulisem, millist poliitikat moodustatav valitsusi soovib ajama hakata. „Äärmiselt kehv kui uus koalitsioon keskenduks ainult uuteks valimisteks valmistumiseks,“ ütles Reinsalu. Ta avaldas lootust, et valitsuse vahetus ei too kaasa tagasikäiku oluliste reformide osas, mida senine koalitsioon on algatanud.

IRL on president Toomas Hendrik Ilvese juurde kutsutud esmaspäeval, samuti sotsiaaldemokraadid. Reformierakonna peaministrikandidaat Siim Kallas läheb Kadriorgu kolmapäeval.