"Head sõbrad,

lugesin teie kirja ja võin teile kindlalt öelda: ärge karte, IRL on heades kätes. Neid väärtusi, mis on meie erakonnale aluseks, kaitstakse, ja neid poliitilisi seisukohti, milles oleme kokku leppinud, viiakse ellu.

Mina olen olnud IRLi esimees kolm nädalat. Selle aja sisse mahub uskumatult palju toredaid kohtumisi erakonnakaaslastega ja palju ettepanekuid Eesti ja erakonna asjade kohta. Mul on kahju, et enne oma teadet ei pidanud te võimalikuks minuga kohtuda, et oleksin saanud teile selgitada Eesti ja erakonna poliitikat.

Sain esimeheks mitte läbi tagatoapoliitika, vaid läbi ausate valimiste. Pärast valimisi peetud kõnes palusin anda erakonnakaaslastel mulle tegutsemiseks aus võimalus. Kahju, et teie antud võimalus oli mõnenädalane.

Selle aja sisse mahtus kõrgharidusreformi seaduse heakskiitmine, mille mõju Eesti ühiskonna arenguvõimalustele on võimatu alahinnata. Samuti suutsime ellu viia selle, mida ligi kakskümmend aastat oleme pidanud oluliseks: Eesti eest võidelnud vabadusvõitlejate tunnustamine riigikogu poolt.

selle aja jooksul on kaks korda kogunenud valitud eestseisus ja olen kohtunud ka piirkonnajuhtidega.

Homme koguneb meie omavalitsusjuhtide kogu. Tagatuba paraku, pole ma asutanud.

Just eile arutasime eestseisuses ERMi rajamist ja gümnaasiumireformi. Sellistes asjades on otsustava kaaluga IRLi seisukoht, mis asetab meile kahekordse vastutuse.

Just eile leppisime kokku kõiki erakonna liikmeid kaasava järgmiste kohalike valimiste programmi ja meie erakonna poliitilise platvormi koostamises. Kahju, et te sellest tööst eemale jääte. IRLi kuulumine pole üksnes privileeg, nagu ütlesin enne esimeheks valimist, vaid ka vastutus.

Tunnen teist mitmeid ja mul on teie otsusest kahju. IRLi ajalugu on pikk ja sellesse jääb mitmeid pereheitmisi.

Kuid nende siseasjade peal peame nägema suurt pilti, mille nimel erakond tegutseb - Eesti rahvuslike huvide kaitset.

Just eile sain trükikojast kätte 1992. aasta Isamaaliidu valimisprogrammi. Selles lühikeses dokumendis on sisuliselt kirjas plaan, mille aluses Eesti riik taastati. Kordustrüki sissejuhatuse lõpetab Mart Laar sõnadega: see programm on ellu viidud, nüüd tuleb asuda uue programmi kallale.

Just seda me tegema hakkame.

Soovin teile ja teie peredele ilusat Vabariigi aastapäeva!

Teie
Urmas Reinsalu"