Reinsalu sõnul tuleb majanduslanguse ravimine suuremate riigi kuludega lõpetada ning riigi püsikulude kasvule reservide arvelt tuleb panna kiirelt pidurit.

"Juhtisime juba mitu kuud tagasi tähelepanu sellele, et riigikassale rahaliselt kalleid lubadusi andes tuleb jääda konservatiivseks, sest Eesti majandust ei oota ees parimad ajad, kuna meie eksporditurgudel on mõõn," ütles Reinsalu.

"Nüüd on selge, et kahjuks nii lähebki ja veel tänu hinnatõusule kasvavast riigieelarvest ei ole ajutisel valitsusel võimalik plaanitud mahus kulusid katta. Kui ajutine valitsus ei soovi planeeritud defitsiiti suurendada, tuleb osa lubadustest tagasi võtta. Vastasel juhul on see "pärast meid tulgu või veeuputus" stiilis käitumine," ütles Reinsalu.

"Vastutustundlik on kiiremas korras uus riigieelarve strateegia üle vaadata. Sinna kuhjatud püsikulude kasvust tuleb õhk välja lasta, muidu juhtub avarii," hindas Reinsalu.

Samuti rõhutas Reinsalu, et kõige murettekitavam on, et ajutisel valitusel puudub reaalne plaan, kuidas majanduslangusest välja tulla.

"Kindlasti ei ole lahenduseks ettevõtjatele täiendava maksukoormuse ja uute bürokraatlike kohustuste panemine ning eelarve tasakaalu põhimõttest loobumine," ütles Reinsalu.

"Kokkuvõttes tähendavad need uudised seda, et tegelik inimeste elatustaseme kasvu allikas ehk reaalne majanduskasv on löögi all, selle asemel tõusevad aga hinnad ja riigi kulud," ütles Reinsalu.

Statistikaameti andmetel kahanes majandus esimeses kvartalis aastataguse ajaga võrreldes 1,9 protsenti ja möödunud aasta neljanda kvartaliga võrreldes 1,2 protsenti.

Reformierakonna ja IRLi koalistioon lagunes märtsis. Uue valitsusliidu moodustas Reformierakond sotsidega.